BILD: Northvolt

I Boden och Skellefteå har priserna på bostadsrätter och villor ökat med 25 procent på ett år, rapporterar Sveriges Radio. Villorna i Kiruna har samtidigt ökat med 20 procent och bostadsrätterna med över 38 procent, vilket är en bra bit över riksgenomsnittet.

Claes Nordmark. BILD: Mats Engfors/Fotographic

– Nu när vi fått upp tempot på etableringarna och tillväxt i jobb så ser vi att intresset har ökat enormt, säger Claes Nordmark, kommunalråd för (S) i Boden i inslaget.

Anledningen till den kraftiga ökningen är, utöver att utgångspunkten varit låg, projekt för 700 miljarder kronor i Norrbotten vilka kommer att kräva arbetskraft: Northvolts batterifabrik i Skellefteå, en vindkraftspark i Piteå och anläggningar för koldioxidfri järntillverkning i Kiruna, Gällivare och Luleå.

Den arbetskraften behöver någonstans att bo.

Problemet är att hinna bygga tillräckligt så att folk slipper pendla.

– Det kommer att byggas tusentals bostäder i Boden de närmaste åren, både villor och lägenheter. För det är nu det är bråttom, säger Claes Nordmark till Sveriges Radio.