Alltfler annonser läggs ut som ”snart till salu” på bostadssajter, rapporterar Booli. Hos dem står utbudet för kommande försäljningar för mer än hälften av alla annonser redan i dag.

Snart till salu, Kommande, På G, Läge +, och så vidare. De flesta mäklarföretag har sitt eget namn på det som kortfattat innebär att en bostad läggs ut på förmarknaden för att ge köparna en vink om vad som komma skall. Och det blir allt vanligare, enligt en kartläggning av Booli.

Hos dem själva var under hösten 52 procent av det totala lägenhetsutbudet i Sverige vid tillfälle snart till salu, med Västra Götaland i topp med 62 procent.

– Det är inte många som vet hur stor förmarknaden är i dag. Det kan också vara knepigt att hitta alla annonser eftersom de flesta annonseras på mäklarnas egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter som exempelvis Hemnet. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli, i en kommentar.

Hon menar att det som köpare är viktigt att vara insatt i hur bostadsmarknaden ser ut i dag, med den här förändringen.

– Det är också bra att veta att även bostäder som är snart till salu i praktiken kan vara till salu.

KÄLLA: Booli