En ny rapport från Stockholms Handelskammare har undersökt 104 000 anställda i ett antal samhällsviktiga yrken gentemot bostadssituationen.
Det visar sig att 16 000 av dessa inte kan köpa ens en genomsnittlig bostad i huvudstadslänet.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare

– När poliser, brandmän och sjuksköterskor i många fall inte kan efterfråga bostad ens inom länet står vi inför ett stort problem som inte går över på egen hand, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett uttalande.

Undersökningen visade att 80 procent av unga ensamstående inte kan köpa en genomsnittlig etta centralt i Stockholm. Pendlingsavståndet för dem i samhällsviktiga yrken har också ökat med sju procent mellan 2009 och 2019.

– Det har länge varit attraktivt, men svårt, att flytta till Stockholm. Det är tydligt att det blivit allt svårare för varje lager av kreditrestriktioner som lagts till och det slår i slutet väldigt hårt mot grupper utan stora egna besparingar. När vi dessutom har en djupt dysfunktionell hyresmarknad så blir stora grupper i princip utestängda, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Handelskammaren listar ett antal förslag för att åtgärda situationen, bland annat amorteringstrappor som tar hänsyn till individuella förutsättningar, sänkning av bolånetaket, införandet av bosparformer och startlån samt utökade bostadsbidrag.

Ladda hem rapporten ”Riv bostadsmarknadens barriärer” här.