Översvämningar och värmeböljor, fastighetspriser och försäkringspremier. Hur beredd är den svenska villamarknaden på klimatförändringarna?
Det ska undersökas i ett nytt projekt på Linnéuniversitetet i Småland.

BILD: Don Becker, USGS

Bland annat analyseras hur klimatförändringarna påverkar småhus i olika svenska zoner – och som följd även fastighetsbyråer, banker, byggföretag och försäkringsbolag.

– Vi ska även utveckla en strategi för hur småhussektorn i Sverige kan förbättra sin motståndskraft mot klimatförändringar, säger Brijesh Mainali, docent vid institutionen för byggd miljö och energiteknik vid Linnéuniversitetet, i en kommentar till projektet.

De är dock inte ensamma, utan har med sig Lunds universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Svensk Fastighetsförmedling, Sparbanken, Klimatfastigheter och Villaägarnas riksförbund. Risker och följder ska analyseras, både för husen i sig och för hur fastighetspriserna kan påverkas eller försäkringsbolagen räkna ut premier.

– Resultaten kan bli avgörande för fastighetsbyråers, försäkringsbolags, banker och små och medelstora byggföretags förmåga att förbereda eller justera sina marknadsstrategier för småhus, säger Brijesh Mainali.

Projektet har fått nästan åtta miljoner i statligt forskningsstöd och ska pågå i fyra år.