En av tre som bor i en samborelation kan inte köpa egen bostad om relationen tar slut.
Det visar en ny undersökning från Bluestep bank via Kantar Sifo.

Alen Saric. BILD: Bluestep bank

Värst är det för kvinnor, där 37 procent inte skulle ha råd med ny bostad, jämfört med männens 22 procent. Dessutom uppger var tionde kvinna att hon stannat i en samborelation på grund av detta.

– Att kunna lämna en relation oavsett skäl är något alla ska ha möjlighet att göra. Att så många, framför allt kvinnor, inte har möjlighet att köpa en egen bostad vid en separation är oroande. Fler måste planera sin ekonomi bättre, men med det måste det även finnas en större flexibilitet vid bolån, säger Alen Saric, chef för bolånecenter på Bluestep, i en kommentar till undersökningen.

Det är både själva bostadspriset, och kravet på en hög kontantinsats, som sätter käppar i hjulet. En av tio kvinnor saknar också fast anställning och får därmed svårt att beviljas bolån – bara två procent av männen uppger att anställningen är ett hinder.

– Bostadsmarknaden är tuff i dag och blir tuffare för varje dag, särskilt i våra storstäder. Vid en separation, särskilt om det finns barn inkluderade i familjebilden, är ett boende av tillräcklig standard ett måste. Men då kötider till hyresrätter kan vara oerhört långa och priserna på bostäder är högre än någonsin kan många ganska snabbt befinna sig utan bostad, säger Alen Saric.

KÄLLA: Bluestep/Sifo