För två år sedan var Anna Hildingsson ny på Eklund Stockholm New York. Vad har hänt sedan dess?

Hur har det gått?

Jag tycker att mina förväntningar och mål har uppfyllts i stora delar. Jag trivs med mitt yrkesval även om dagarna ibland är alldeles för långa och arbetstiderna lite väl oregelbundna. Men samtidigt upplever jag mig själv som en planerande och effektiv person. Så överlag får jag ihop livspusslet. 

Vad gjorde du innan du började på Eklund Stockholm New York (ESNY)?

Jag bodde utomlands med min familj i elva år innan vi flyttade tillbaka till Stockholm 2014. Där och då bestämde jag mig för att göra något nytt så jag satte mig i skolbänken igen. Jag pendlade till Gävle under två år och skolade om mig till fastighetsmäklare. Innan dess jobbade jag inom läkemedelsindustrin och med fastighetsförvaltning utomlands. Jag inledde min karriär som mäklare på Bjurfors innan jag för lite mer än två år sedan började på ESNY.

Hur kom det sig att du ville bli mäklare?

Jag jobbade som mäklarassistent för massor med år sedan och funderade redan då på att bli mäklare. På den tiden var det ingen högskoleutbildning så jag utbildade mig till statsvetare och efter det även till jurist. Det ledde vidare till en karriär inom bank & finans och vidare till läkemedelsindustrin. Sedan bodde vi som sagt utomlands innan jag skolade om mig. Min bakgrund i juridiken är en styrka i mitt yrke som fastighetsmäklare. Jag gillar möten med människor. Dessutom är jag en tydlig person som kommer till avslut när jag bestämt mig för det. En kombination av försäljning, förhandling och människor passar mina förmågor helt enkelt.

Vad gillar du mest med att jobba på ESNY?

Vi är ett fantastiskt team med bred kompetens och erfarenhet från branschen. På kontoret är det både högt i tak och ett lågt golv. Dessutom är stämningen genuin och stöttande.  På ESNY jobbar vi med alla typer av objekt allt från mindre bostadsrätter till sjöställen och gårdar, oftast med den gemensamma tråden det där lilla extra. Jag älskar att det är en sådan bredd och så många spännande objekt vi förmedlar. 

Vad för objekt förmedlar du mest?

Bostadsrätter i Stockholms innerstad, framförallt i Gamla Stan, på Östermalm & Södermalm. 

Roligaste frågan du fått på en visning?

O,j det är många. Allt från ”är det ok om jag lånar toaletten” till ”kan jag ta en liten tupplur här i sovrummet så jag kan känna in om jag kommer sova bra här”? Under pågående visning, man slutar aldrig att förvånas. Vi har inte tråkigt i vårt jobb direkt. Vi svenskar är dessutom väldigt upptagna av antalet kvadratmetrar vilket skiljer sig markant från andra länder jag bott i. Där betyder känslan för bostaden mer. Så en vanlig och ganska rolig kommentar är  ”oj, vad den här lägenheten är liten och trång trots att den faktiskt är 72 kvadratmeter”.

Du jobbar i Stockholm, hur har pandemin påverkat ditt arbete och marknaden i huvudstaden?

Marknaden har varit och är fortsatt stabil. Jag förutspådde faktiskt en prisuppgång när pandemin slog till, vilket uppmärksammades av media, så jag var beredd på mycket jobb. På ESNY är vi vana vid hög servicenivå så för oss var det inte svårt att hålla tempo när fler och fler kunder önskade till exempel privata visningar i större utsträckning. Vi har sett en stor efterfrågan på ”det extra rummet” hemma det vill säga ett hemmakontor och jag tror att det är en trend som håller i sig även om fler och fler nu går tillbaka till kontoret. Jag tror att önskan om hemmakontoret är här för att stanna. 

Temat i detta nummer är Arbetsvillkor. Vad är bra och vad kan bli bättre för en fastighetsmäklare? 

Arbetsvillkoren för mäklare är speciella på många sätt och jag tror inte de passar alla. De är motsatsen till de villkor som gäller en nio till fem jobb. Specifikt tycker jag att vi borde bli bättre kollegialt i branschen t ex vad gäller arvoden. Ingen vinner på att vi inte tar betalt för vår tjänst. Generellt tycker jag att det kollegiala i branschen kan bli bättre. I lite för stor utsträckning är konkurrentens motgångar mer värt en den andres framgångar.  Vi mäklare är inte sällan vår egen bransch värsta fiende. 

Om du själv startade en byrå med anställda, vilken typ av ledare skulle du då vara?

Nu är ju inte det aktuellt, men jag skulle fortsätta vara den jag alltid är det vill säga positiv, glad och engagerad. Jag trivs med att få andra människor att må bra och ger gärna det lilla extra för att komma dit, det kan vara en liten present eller ett extra sms till någon som gjort något bra. Jag gillar att lyfta andra och är inte rädd för att ge beröm. Det skadar aldrig med ett extra vänligt ord eller två. På samma sätt är jag bra på att ge konstruktiv feedback om det behövs för att hjälpa någon. Jag är rak och ärlig som person och det skulle jag ta med mig i ledarskapet.

Vad gör du om tre år?

Professionellt jobbar jag på samma sätt som i dag, men ännu mer ”hemma på min gata i stan” det vill säga här i Gamla stan. Jag är fascinerad av min fantastiska stadsdel och bostäderna här. Privat har vi fortsatt att utveckla vårt lantställe. I år har vi till exempel byggt ett orangeri så om tre år är det kanske dags för pool? 

Fakta

Ålder: 48.

Bor: I Gamla stan och på en ö utanför Stockholm.

Drömboende: Mitt nuvarande boende med en fot i stan och en fot på landet.

Familj: Make och fyra gemensamma barn.

Fritidsintresse: Matlagning, kulturvård och renovering av vårt lantställe, trädgård & odling, skidåkning och utomhusliv generellt. 

Antal visningar i månaden: Det varierar då jag alltid anpassar mig efter kundens behov. Mycket visas privat.

 

 

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.