Prisskillnaden mellan bostäder på den dyraste och den billigaste tunnelbanestationen i Stockholm är 135 000 per kvadratmeter, och båda ligger på blåa linjen.
Det visar Boolis årliga mätning över snittpriserna i huvudstaden.

Statistik från Booli 2021. Högerklicka och öppna i nytt fönster för att zooma. KÄLLA: Booli

Sedan förra året har priserna stigit vid 93 av 100 tunnelbanestationer i Stockholms län. I år är det också fler stationer än någonsin som har snittpriser på över 100 000 kvadratmetern – 16 jämfört med nio i fjol. Det är dock samma tre stationer som toppar i år: Kungsträdgården, Östermalmstorg och Stadion.

I Kungsträdgården har priserna gått upp med 20 procent sedan förra året och genomsnittspriset ligger nu på 159 165 kronor.

– Många lägenheter längs Strandvägen har Kungsträdgården som närmsta tunnelbanestation, vilket kan vara en förklaring till att den är dyrast år efter år, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, i en kommentar.

På samma linje, den blå, hittas också de billigaste kvadratmeterpriserna i Tensta. Där kostar en kvadratmeter 23 950 kronor i snitt, vilket ger en skillnad på 135 215 kronor jämfört med Kungsträdgården. Näst billigast är Hallunda följt av Norsborg.

Många stationer utanför tullarna har dock ökat mer procentuellt i år än tidigare år, med Masmo i topp där priserna gått upp med 12,2 procent.

– Priserna i innerstan är höga och har gjort att fler letar bostad längre ut från stadskärnan. Dessutom har efterfrågan på större lägenheter varit stor under pandemin, och ju längre ut längs linjerna du kommer desto fler kvadratmeter får du för pengarna, säger Karin Grundeus.

Dyrast utanför tullarna är enligt Boolis beräkningar Gullmarsplan med 79 200 kronor kvadratmetern; Aspudden med 78 288 kronor och Liljeholmen med 77 784 kronor.