Från fotboll, reklambyrå och truckföreri till en av de mest säljande mäklarna på Hisingen. Och det sistnämnda klarades av mindre än ett år efter att examen togs.
Rebecca Elf står på trappan till framtiden.

Rebecca Elf. BILD: Emmy Jonsson

Rebecca Elf beskriver sig själv som en energisk 35-åring från Motala i Östergötland, även om hon i dag både bor och jobbar på Hisingen i Göteborg. Ännu har hon inte ens varit mäklare i ett år, 4 januari blir det ettårsjubileum, men har redan lyckats blivit både säljarfavorit och en av dem som säljer mest på Hisingen.

Karriären i mäklarbranschen började dock med att som kundvårdsansvarig ringa kalla samtal i åtta år.

– Sen kände jag att varför gör jag det här för andra när jag kan göra det för mig själv och tjäna de pengar de tjänar, säger hon.

Sagt och gjort, hon började läsa till mäklare på Fei.

– Jag tyckte att branschen var riktigt rolig – det händer mycket hela tiden och jag hade ju egentligen alltid tyckt att det är intressant med fastigheter och försäljning och att få ha med människor att göra. Så jag började på uppdragsutbildningen där man kan jobba samtidigt, säger Rebecca Elf.

Ett av jobben under studietiden var, utöver ”ringare” på Mohv som numera istället har henne i egenskap av mäklare, truckförare på Volvo.

– Jag älskade att vara truckförare! Det var otroligt härliga människor där och de såg till att jag fick ta truckkörkort. Jag fick köra alla truckar, jobbade på reservavdelningen där man hämtade pallar med avgasrör, hjul eller liknande. Så det är alltid något jag kan falla tillbaka på om jag inte lyckas i framtiden…

Det var en upptagen tid eftersom hon samtidigt med studierna och sina två jobb spelade fotboll i Häcken division två. Något hon inte längre gör.

Varför slutade du sparka boll?
– Jag blev för gammal, den yngre generationen slog ut mig… haha. Nej men jag har spelat i nästan hela mitt liv fram till att det blev lite mycket att både vara mäklare och träna sju dagar i veckan. Det gick inte, det blev ingen tid över.

Men har du fått hålla i en buckla någon gång?
– Ja faktiskt! I Gothia cup 1998 med mitt tidigare lag.

En av drömmarna som liten var att bli fotbollsstjärna, och det blev ju i princip avklarat. En annan var att bli militär.

– Pappa var FN-soldat så det ville jag också bli. Jag skulle ha gjort lumpen men det blev inte av och det ångrar jag faktiskt, säger hon.

Innan Rebecca Elf hamnade i mäklarbranschen var hon istället bland annat projektledare på en reklambyrå där de gjorde presentreklam, profilkläder, paraplyer och sådant.

– Först var jag junior account manager, sen blev jag senior account manager.

Hon säger att hon lärt sig alla trick genom sina telefonsamtal till blivande kunder genom åren, vilket kan vara en förklaring till att hon så snabbt blev den där säljarfavoriten och en av de bäst säljande i sitt område.

– Det, men jag är också orädd och vågar gå ut och lära mig. Möten är A och O i mäklarbranschen och efter dem kommer försäljningar. Om man får förtroendet. Sen känner jag otroligt mycket folk som har tipsat om mig och hjälpt mig fram.

I dag är Rebecca Elf anställd hos Mohv med 100 procent provision.

Är det inte läskigt?
– Jo, det är lite läskigt, men det triggar också. Det har funkat bra för mig men inget jag vill göra för evigt, i framtiden kanske det går att hitta ett upplägg som franchisetagare eller partner. Men först måste jag ju visa vad jag går för.

Hur mycket tjänar du?
– Tillräckligt för tre personer. Haha. Jag vill inte att mina konkurrenter ska kunna räkna ut vilken provision jag tar!

Med arbete sju dagar i veckan hinns det inte med så mycket annat, men det finns en överenskommelse med frun och, i möjligen något mindre grad, den ettåriga sonen.

– På måndagar och tisdagar blir det admin och resten av veckan möten och visningar. Jag brukar ta visningar på lördagar eftersom få andra har det och då sticker jag ut lite. Min fru tycker att det är jättekul att det går bra och vet att det här är mitt hundår med grovjobb, och efter det är det hennes tur att köra för att bli barnmorska. Vi hittar lösningar, och nu ska sonen börja på dagis också.

Trivs du med ditt upplägg eller önskar du något annat?
– Nej jag älskar att göra det här. Det är klart att det går upp och ner, ena dagen är man lyckligast i världen, nästa är man rädd och sen är man glad igen beroende på hur dagens affärer har gått. Man får deppa en stund om man förlorat något.

Vad vill du se hos en arbetsgivare?
– Högt i tak, ordning och reda och att man kan ha roligt. Och bra kollegor. Det har jag just nu. Jag vill inte ha vassa armbågar. Visst, jag är en tävlingsmänniska, men med moral – jag blir otroligt glad när det går bra för kollegor och peppas av det att bli bättre själv. Som gammal fotbollsspelare är jag en lagspelare, man gör inte mål ensam i en match utan hela laget är med.

Rebecca Elf jobbar alltså på Hisingen, där hon också bor, och säljer mest i de centrala delarna och i Torslanda. Mest bostadsrätter men några radhus och villor.

– Det är en blandad kompott och variationen är rolig. Bostadsrätter går lite snabbare.

Hur ser konkurrensen ut för dig?
– Den är hård, med stora firmor att konkurrera med. Men det är bara bra för mig.

Hon återkommer till ”laget före jaget” ifall det skulle vara något hon inte hinner med själv. Då hjälps de åt på kontoret, eller så kan hon lämna över ett uppdrag till en kollega.

Hittills har hon bara varit med om en bostadsaffär som privatperson, en etta i Trollhättan som ska fungera som övernattningslägenhet när frun börjar studera. Affären ägde rum medan hon själv pluggade till mäklare.

– Det var kul att se hur mäklaren jobbade, och jag argumenterade bara lite… Nej men hon hade koll, hade jobbat i många år så det gick smidigt och bra.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Säga det direkt och rakt på sak till personen ifråga. Om personen ignorerade mig skulle jag försöka igen och om inte det fungerade diskutera med ledningen. Det är ju också skillnad på att göra ett misstag och att göra fel medvetet. Det är så klart en annan sak, säger Rebecca Elf.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Jenny, min kollega. Eller HK. Vi jobbar mycket med jurister på Verahill som är jätteduktiga.

Hon säger att arbetsgivaren centralt också lägger mycket tid på att bjuda in till fortbildning om allt de behöver veta, och att allt spelas in ifall man inte kan vara med live.

– De är väldigt duktiga på utbildningsseminarier och sådant. Det är jätteviktigt att allt blir rätt, framför allt nu när vi har tre praktikanter och måste veta vad vi pratar om.

Den bästa försäljningen Rebecca Elf gjort hittills var ett renoveringsobjekt som gick för 400 000 kronor mer än den nyrenoverade lägenheten intill, säger hon.

– Men det var en väldigt bra visning också. Mina visningar är alltid två-tre timmar där en person kan vara med mig ensam i 20 minuter om de vill. Jag har musik och bjuder på något, försöker ha en bra atmosfär så att alla får tid att känna och klämma och fråga. Det är mitt signum – jag har visat att jag tar mig tiden.

Eftersom hon började jobba mitt i pandemin upptäckte hon att slot-tider var ett bra sätt att jobba även annars.

– Det finns de som vågar fråga allt öppet, och så finns det de som inte vågar. Att jobba så ger tid för alla spekulanter så det kommer jag att fortsätta med.

Har du tabbat dig någon gång och vad gjorde du då?
– Jag har tabbat mig! Och då fick jag ringa säljaren och säga att nu har jag tabbat mig och måste göra om och göra rätt.

Så hur ser framtiden ut?
– Just nu har jag ett mål. När man börjar på Mohv måste man ha jobbat i ett år för att kunna bli årets rookie, och det vill jag bli. Så jag jämför mig med andra för att se hur jag ligger till, också på andra bolag. Det är hårt kämpande och inget kommer gratis, men jag är som sagt en riktig tävlingsmänniska.

FAKTA

Namn: Rebecca Elf

Ålder: 35

Bor: På Hisingen i Göteborg

Familj: Fru och en ettårig son.

Arbetsplats: Mohv Hisingen

År som mäklare: Den 4 januari blir det ett år.

Det här gör jag på fritiden: Umgås med vänner och familj, och jag har spelat fotboll på ganska hög nivå men slutade förra året.