Nästan tre av fyra svenskar, 71 procent, känner stress, ångest eller frustration inför tanken på bolån. Det visar en ny undersökning av Ordna bolån via United minds.
Närmare en av fem känner att det är tidskrävande, och bara 17 procent känner hoppfullhet.

KÄLLA: Ordna bolån/United minds

Svenskarnas belåning uppgår för första gången till över 3800 miljarder kronor och bankerna slåss om bolånekunderna, menar Ordna bolåns vd Hemad Razavi:

– Men de glömmer bort den viktigaste personen i rummet, en individ som ofta är stressad och vill ha hjälp att enkelt och smidigt få ett bra bolån.

Hälften av alla i undersökningen säger att bolånet är det som har den största påverkan på privatekonomin. Högst är stressen i åldersgruppen 18-25, och den är också högre hos kvinnor än hos män. Maktlöshet är en vanlig känsla hos 16 procent av de tillfrågade.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Folk mår dåligt på grund av bolån. Vi måste skapa bättre förutsättningar för människor att kunna ta välgrundade bolånebeslut. Ingen ska känna maktlöshet och ingen ska ha dåligt samvete för att man gick på det första enkla valet, säger Hemad Razavi.

Han tycker att bolåneprocessen är krånglig och lägger krokben för individer.

– När allt annat digitaliseras och förenklas, varför ska då den fortfarande se ut som på 1900-talet? Jag tycker att alla banker ska möta konsumenterna på en och samma plats, det sparar tid för alla inblandade.