Både bostadsrätts- och villapriserna i Sverige låg kvar oförändrade i september. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.
Samtidigt konstaterar de att antalet sålda bostäder hittills i år slagit alla rekord.

För bostadsrätter var priserna stillastående i samtliga områden utom centrala Göteborg och i Stockholmsområdet där de steg med en procent. Årstakten ligger på mellan sex och elva procent.

– Bland länen är det nio som har en tvåsiffrig prisutveckling på årsbasis och i topp ligger Jämtland med 18 procent, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik i en kommentar.

Villapriserna ökade en procent i Storstockholm och det var allt.

Dock säljs fortfarande ovanligt många bostäder. Efter att ha summerat årets nio första månader noterar Svensk Mäklarstatistik rekord i antal.

– Antalet sålda bostadsrätter var 101 200 vilket är tolv procent mer jämfört med samma period förra året, som då var rekord. Antalet sålda villor var 45 500 vilket är en ökning med fem procent mot 2020, säger Hans Flink.

Mäklarsamfundet kommenterar att deras medlemmar inför andra kvartalet förutspådde en stabil men lugnare marknad.

– Och så blev det. Nu har i stort sett alla restriktioner släppt, men det är inget som fastighetsmäklarna tror kommer att få stor marknadspåverkan på kort sikt. Majoriteten av våra medlemmar tror att både småhus- och bostadsrättspriserna kommer att vara stabila under årets sista kvartal, säger Björn Wellhagen, vd.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik