Jonathan Jutbo medverkade med en studentfråga i årets första Mäklarvärlden. I juni blev han färdig mäklare och fick jobb på Hoome Mäkleri i Sundsvall.

Jonathan Jutbo

Hur har det gått?
Det har gått jättebra. Det känns oerhört bra att äntligen få vara aktiv som mäklare, man har ju verkligen sett fram emot den här tiden då man var student. Sen känns det hur bra som helst att man har fått äran att vara fastighetsmäklare på Hoome Mäkleri i Sundsvall.

Var pluggade du och vad var bäst med utbildningen?
– Jag pluggade mot Luleå Tekniska Universitet på distans, via Lexicon University på uppdrag av SkandiaMäklarna. Det bästa med utbildningen för mig var att den var på distans och att föreläsningarna var klockan 17-19 på kvällarna. Detta gav mig friheten att arbeta som mäklarassistent på dagarna och studera på kvällarna.

Du kom tvåa i tävlingen Årets mäklarstudent, vad tror du nyckeln till framgång är?
Jag vet faktiskt inte vad nyckeln till framgång är, men jag tror att för att komma dit man vill i livet krävs det att man har tydliga mål som man sedan bryter ner i delmål. Sen så är det oerhört viktigt med bra kontakter och mentorer. Folk som kan bistå med tips och råd. Jag har haft turen att få ha Felix Krantz på Hoome Mäkleri som min mentor redan från start i mina studier, detta har gjort att jag har fått en oerhört bra vägledning under min studietid och nu under min tid som fastighetsmäklare.

Vilka är Hoome Mäkleri?
Hoome Mäkleri grundades 2017 och har på kort tid blivit en given aktör på marknaden i Sundsvall. Jag skulle kort sammanfatta Hoome som en hybrid mäklartjänst där man lägger stor vikt vid kvalitet och service, samtidigt som de möjligheter som digitaliseringen medför verkligen tas tillvara på. Vi har all tänkbar produktion och kompetens inhouse vilket är väldigt positivt när du arbetar som mäklare på dagens marknad. 2020 startades ett kontor i grannkommunen Härnösand och i år öppnade bolagets första franchisekontor i Hudiksvall.

Hur har kollegorna tagit hand om dig?
Jag kan faktiskt med handen på hjärtat säga att de kollegorna som jag jobbar med i dag är de bästa kollegorna jag har fått chansen att jobba med. Redan från dag ett har jag blivit välkomnad med öppna armar, vi är klyschigt nog som det låter en enda stor familj. De bistår med all hjälp som jag kan behöva för att komma dit jag vill, karriärmässigt och privat. De har gjort resan som jag vill göra och ser en potential som tidigare arbetsgivare har missat. Jag känner ett enormt stöd och förtroende från mina kollegor och chefer, vilket jag vet är en lyx som man allt för sällan får uppleva på sin arbetsplats.

Vad har du för affärer på gång?
Jag har fått äran att förmedla en fastighetet som består av en vacker arkitektritad villa, med tillhörande dubbelgarage och gästhus. Jag fick möjligheten att komma ut på möte hos dem eftersom jag höll en privat visning åt min kollega. Huset ligger i topp tio av de finaste förmedlingarna som vi har haft på Hoome Mäkleri sedan vi startade 2017 och det känns oerhört mäktigt att få vara den mäklaren som förmedlar denna fastighet.

Hur är det att arbeta som mäklare, har du valt rätt?
Jag känner att jag har valt helt rätt yrke. Att få arbeta i högt tempo med bred variation funkar oerhört bra för mig. Att få träffa massa olika typer av människor i alla typer av hem är väldigt givande för mig. Samt att få bestämma själv hur ens arbetsdagar ser ut och även vilken lön man vill ha är ju oerhört lyxigt. I tidigare yrken så har jag upplevt att jag har velat mer än vad min arbetsgivare har kunnat erbjuda mig. I detta yrke så bestämmer jag vilken nivå jag vill ligga på och det är även jag tillsammans med mina chefer som sätter mina mål. Att ha full frihet över ens karriär och vart man vill befinna sig om några år är något som tilltalar mig oerhört mycket.

Var jobbar du om tre år?
Då jobbar jag fortfarande som fastighetsmäklare men kanske inte i Sverige. Eftersom jag som person föredrar lite varmare grader och lite mer solsken än vad Sverige kan erbjuda, finns det ett önskemål från min sida om att mäkla i något land som har detta. Exakt var vet jag inte just nu. Och om det blir så får vi se med tiden.