Med ödmjukhet, positivitet och humor som vapen tar sig Ilir Sylejmani på Skandiamäklarna i Malmö sig an sina klienter.
För att tänka på annat än jobb renoverar han sitt hus, vilket ju kräver fokus för att inte snickra av sig fingrarna.

Ilir Sylejmani

Ilir Sylejmani anser sig vara en ödmjuk person, rätt rak av sig, och positiv. Det följer honom både i privatlivet och yrkeslivet.

– Den gyllene regeln, att behandla andra som du själv vill bli behandlad, har alltid följt mig i livet och jag känner spontant att man ska sträva efter det både i sin omgivning och när man möter nya människor. Det är lättare att vara positiv än negativ, man får ut mer energi och kan ge mer energi. Jag tror att mina kunder upplever det också, de öppnar sig ärligt i vårt samarbete och jag känner att jag bondar ganska bra med dem efter genomfört arbete, säger han.

– Och humor! Allt annat lika så är humor superviktigt, man får inte vara för seriös heller. Jag använder humor hela tiden både privat och i arbetet.

Tyvärr blev Ilir Sylejmani vare sig astronaut eller fotbollsstjärna, som barndomsdrömmarna löd, men han började tidigt intressera sig för byggnader också. Det efter att ha tillbringat en sommar med sina föräldrar när de byggde ett semesterboende.

– Jag minns att de träffade en massa olika människor – arkitekter, byggare, arbetsledare – och jag fick vara med och se hela processen. Det var jättespännande så ett tag tänkte jag att jag kanske ville bli arkitekt, eller som tekniskt intresserad något inom bygg. Men jag kände att de inte träffar så mycket folk och jag har alltid varit nyfiken på människor.

Så småningom, efter att ha tagit omvägen via restaurangarbete, serviceyrken och som säljare och rådgivare på försäkringsbolag, kom han i kontakt med mäklaryrket och kände att alla hans intressen sammanfogades.

– Tekniken, kontakten med människorna, att få sälja och att mer eller mindre se något skapas. Ett sålt boende blir helt nytt för någon annan och nya drömmar uppstår. Det är där jag får mina kickar under försäljningen, genom att se lyckan hos folk när de hittar rätt.

Teknik- och byggintresset hängde dock kvar och har på sistone främst fått sitt utlopp i renoveringen av det trettiotalshus han köpte för tre år sedan.

– Jag har väl mer eller mindre rivit allt ut allt ända ned till trettiotalsmaterialen och byggt upp det igen fast moderniserat. Nu är fasaden kvar, ett stort jobb jag inte har tid med, men jag bor där nu.

Är du den som tänker sälja och flytta till ett nytt renoveringsobjekt?
– Nej, börja om vet jag inte… Jag vill äga det här huset. Men kanske köper något nytt som tillägg och bygger ett litet fastighetsimperium!

Det låter som att dina kunskaper kan komma till pass även som mäklare?
– Absolut. Jag kan säga så här att jag oftast ser lösningarna och hittar formuleringarna så att säljarna inte bara blir övertygade utan kommer till insikt om att det faktiskt är bäst så här.

Låter du dig inspireras av hemmen du ser i jobbet?
– Självklart! Jag inspireras av att komma ut och se vad de har för lösningar, och kan också komma med tips om hur de kan tänka. Då vinner man förtroende vilket gör att de kan välja dig. Jag har inte alla svar så klart, men det har inte de heller.

Ett av Ilir Sylejmanis jobbprojekt just nu är ett hotell som ska bli bostadsrätter. Det handlar om Hotell Astoria på Gamla Väster som ska förädlas till vackra våningar, och han var med i princip från början.

– Jag träffade exploatören i ett tidigt skede, när de köpte hotellet och hade den här visionen om bostäder med hög kvalitet. Jag har själv bott i området och vet att det är stans bästa läge med allt man behöver i omgivningen, och bygget har en grund i form av en pampig trettiotalsfastighet så det finns alla möjligheter till livsnjuteri där.

En annan samarbetspartner är Svenska kyrkan som ofta anlitar honom för att förmedla församlingshus eller tomter.
– Senast sålde vi en patriciervilla från 1903 på Rosenholms allé, som har en lång historia med många ägare tills kyrkan fick den i gåva. Eftersom den inte användes längre ville de avyttra den. Det händer inte hela tiden men då och då, och det är en stor ära att få samarbeta med dem, säger Ilir Sylejmani.

Ett av hans mest udda projekt handlar dock mer om medeltiden, närmare bestämt ett medeltida torn byggt i nutid med pizzaugn på bottenvåningen, en danssal i mitten och en balkong högst upp. Samt en damm med koifisk utanför.

– Det kan inte ha varit mer än femton kvadratmeter i byggyta och är verkligen ett av de roligaste jobb jag haft. Två arkitekter köpte tomten med tornet för att bygga något runt det, med havsutsikt söder om Klagshamn.

Du jobbar under Skandiamäklarnas flagg i dag. Hur ser dina arbetsförhållanden ut – är du anställd, företagare, har du fast lön eller provision?
– Hundra procent provision och har haft det hela tiden. Jag sporras av att veta att nu är det dags att skapa nya pengar och tar alltid ut den i en klumpsumma – jag vill inte portionera ut fast lön till mig själv när jag inte har det. Så man får en hunger för mer.

Han har dock funderat på att starta bolag inom bolaget för att kunna hantera inkomsten bättre.

– Det är bara att det var så mycket renoveringar och så kom coronan, så det var mycket fokus på annat. Men det var faktiskt planen som jag antagligen kommer att realisera kommande år.

Hur tänker du inför att ha anställda?
– Jag tror att jag har ledaregenskaper man har inte haft tid att undersöka det vidare. Mäkleri är ett så individuellt arbete att man inte alltid tänker på hur man bör leda andra.

Hur mycket tjänar du?
– Tillräckligt för att kunna äga hus, bil och leva gott. Och inte behöva tänka på när nästa lön kommer. Det har så klart inte alltid varit så – alla har sina hundår och dem kommer man ihåg mycket väl.

Hur mycket jobbar du?
– När det krävs, det vill säga väldigt väldigt mycket. För mig är arbete inte bara att sitta vid datorn och svara på mejl eller ringa samtal utan att tänka kring hur ska jag attackera den här frågan och hur ska jag lösa den bollen med den kunden och vad ska jag säga till den budgivaren. Sådant man kan tänka på i kön på Ica eller på gymmet men det anser jag också vara att arbeta. Vi tar hem jobbet och det har både fördelar och nackdelar.

På lördagar lägger han dock undan telefonen. Sen menar han att balansen kommer också dagligen eftersom han tränar nästan varje dag och då försöker att fokusera på det.

– Och när jag snickrar hemma är det jätteviktigt att fokusera på det så att man inte snickrar av något finger…

Ilir Sylejmani säljer mest i östra Malmö och Husie med cirka 60-40 till förmån för lägenheter, men målet är att sälja fler villor.

– Jag har rätt mycket kunskaper i byggnadsteknik och har varit på alla mina besiktningar, så det har blivit ganska många. Men jag säger aldrig nej om priset är rätt!

FAKTA

Namn: Ilir Sylejmani

Ålder: 34

Bor: Trettiotalsfastighet Virentofta i Malmö

Familj: Nej

Arbetsplats: Skandiamäklarna

År som mäklare: Femte året

Det här gör jag på fritiden: Tränar mycket på gym och löper en hel del, försöker nå ett maraton här snart. Och renoverar huset jag köpte för tre år sen.