…som lämnat Mäklarhuset i Trollhättan efter tolv år för att starta Entré fastighetsförmedling i samma lokaler.

Mats Thorin i blått längst fram med sitt gäng i nybildade Entré fastighetsförmedling.

När hände det här?
– Vi lämnade kedjelivet första juli i år.

Det vanligare är ju att mindre kontor köps upp av en större kedja men ni valde att göra tvärtom, hur kom det sig?
– Anledningar att lämna kedjelivet är frihet, glädje, ökad effektivitet, fokus och snabbare utveckling av arbetssätt anpassade efter våra kunder och oss själva. Vi kan utveckla funktioner helt och hållet för en specifik ort vilket knappast är möjligt i en kedja. Vi tror inte att bostadsmarknaden, kundernas förväntningar eller mäklarens arbete är exakt likadan i alla bostadsorter.
– Naturligtvis ställer vårt nuvarande upplägg stora krav på oss men det är krav vi kan hantera och vill hantera i vår strävan att lyckas expandera.

Var alla med på det här?
– Vi är och har hela tiden varit eniga i vårt beslut om att lämna. Vi, alla nio som jobbar i företaget, klev helt enkelt i vår nya kostym allesammans i samma befintliga lokal, med samma telefonnummer, med samma kunder och med samma organisationsnummer. Vi har egentligen inte startat något nytt utan vårt bolag har kort och gott lämnat kedjan. Vi har länge velat utveckla vårt koncept själva, befriat från andra tjänster.
– Vårt fokus ligger även på att alla på arbetsplatsen ska ha en bra balans mellan arbete och fritid, vilket vi har som en stående punkt på veckomötet. Medarbetare som trivs är allt.

Är du helt egen nu? Hur känns det i så fall?
– Att vara helt egen har nog funnits i bakhuvudet i 25 år så det är inget hastigt beslut. Undertecknad är ensam ägare både innan och efter. Vi ser oss om efter kontakter med ytterligare mäklare och etablering på fler orter, men det är inte bråttom. Det vi gör ska vara balanserat och bara ske om det känns helt rätt.

Hur gick det till, var det smärtfritt?
– Övergången har gått utmärkt och ja, smärtfritt. Över en natt hade vi bytt så gott som allt eftersom vi förberett det noggrant. Vår tidigare identitet är ett minne blott och vi har redan ökat våra marknadsandelar i Trollhättan. Vi har 29,2 procent av publicerade annonser enligt Booli.

Vad är bättre med att ha ett helt eget företag?
– Frihet och möjlighet att anpassa vårt erbjudande till kunder och oss själva. Vi tycker om att utveckla, mäta och optimera allt vi gör, synas ordentligt i kundernas kanaler och jobba aktivt med tydlig marknadsföring. Det bästa är att kunna skapa det som bäst passar oss, kunderna och verksamheten.

Ni har också en bokhandel – vad är det om?
– Vi värnar om det lokala, så vi har faktiskt hundratals böcker med den gemensamma nämnaren Trollhättan och bygden runtomkring. Det är ett bidrag till bevarandet av historien och ökad kännedom om trakten, och vi har också startat Smaka på konst som är ett samarbete med lokala konstnärer och butiker i stan.

Vad händer härnäst?
– Jobba vidare. Vi ska också sjösätta Entré Start som är en tjänst för den som eventuellt funderar på att byta bostad men helt utan att ställa krav. Det tror vi mycket på.