Innerstadsspecialisten kan Stockholms innerstad. Det hörs på namnet. Emily Medqvists jobbar där sen fyra år och hennes specialitet är de centrala områdena.

Emily Medqvist är uppvuxen på en hästgård på Gotland.

Det stämmer, och vårt huvudsakliga område är innerstan. Sen har vi inga områdesbegränsningar oavsett kontorstillhörlighet, vilket är så roligt och en stor fördel hos oss. Jag har sålt allt från villa i Huddinge till nyproduktion i Upplands Väsby. Vi får följa våra kunder och jobbar till stor del med återkommande kunder och rekommendationer. Men främst i innerstan och med bostadsrätter, vilket är vårt specialistområde.

Emily Medqvist är född och uppvuxen på Gotland, där hennes mamma med man bor kvar på barndomens hästgård söder om Visby. Hon lärde sig rida samtidigt som hon lärde sig gå och tillbringade hela uppväxten i stallet och har tävlat på elitnivå i ponnydressyr.

Så ser min uppväxt ut. Jag började sen att jobba inom hotell- och restaurangbranschen vid tolv års ålder och för tio år sen flyttade jag till Stockholm och jobbade på Grand Hotel i några år. Jag har alltid älskat att jobba, har oerhört hög arbetsmoral, är social och älskar att träffa människor. Men när jag började känna att restaurangjobbet var lite för slitigt i längden gick jag tillbaka till tankarna som funnits i skolåren på framtidsyrken, som till exempel dressyrryttare på heltid, ridande polis, stridspilot, ha en egen restaurang eller mäklare. Jag var då väldigt sugen på att ha ett lite mer ”kontorsbaserat” yrke – även om jag aldrig kunde se mig själv på ett 9-17 jobb, så då kändes mäklare hel rätt.

Men Emily Medqvist var för skoltrött sista året på gymnasiet, så hon valde bort matte C, men började läsa det på komvux för att kunna söka in till de traditionella utbildningarna. Under tiden hamnade hon bredvid en bekant på en födelsedagsmiddag som är mäklare, och i dag vän och kollega, på Innerstadsspecialisten.

De behövde en ny assistent och jag träffade mäklaren och som sagt, numera kollegan Kourosh Farhang på en kaffe. Och han trodde på mig. De kommande ett och halvt året jobbade jag som assistent och läste uppdragsutbildningen vid Malmö högskola på 150 procents fart. Sen januari 2017 har jag mäklat på Innerstadsspecialisten och lever min dröm.

Emily Medqvist började först som anställd efter assistentåren, till att gå över till fakturerande egenföretagare och är nu delägare i kontoret på Södermalm.

Allt har snurrat på i ett högt tempo och det är då jag trivs, och det är också en av de stora fördelarna med Innerstadsspecialisten, att möjligheten att utvecklas finns, säger hon och tillägger:

Företaget erbjuder hela karriärstegen på riktigt, inte som kedjorna som kallar det partnerskap men behåller stor del och sen säljer franchiserättigheter för miljoner till sina anställda.

När det gäller kunderna är det väldigt blandat. Emily Medqvist menar att det roliga i hennes jobb är variationen, att vara med när första lägenheten köps och man flyttar hemifrån, till att man några år senare säljer den och kanske flyttar ihop med en partner i en tvåa. Och sen när familj bildas och utökas och det är dags för större lägenhet och även till hus.

Men förstås, jag har även många lägen som inte är lika lyckliga, till exempel separationer och förlusten av en anhörig. Men jag har ganska lätt att ta olika sorters personer och därför har jag en härlig mix av kunder

Hur konkurrensen om kunderna i Stockholm ser ut vore dumt att fråga – men Emily Medqvist säger att det finns så otroligt många duktiga mäklare i huvudstaden, så det är en hård konkurrens.

Det gäller att hela tiden vara på tå och man är aldrig bättre än sin senaste försäljning. De flesta kunder träffar flera mäklare innan de väljer, och där har varumärket en viss påverkan – men säljare i Stockholms innerstad väljer snarare person än företag. 

Emily Medqvists arbetsdagar ser olika ut, och hon jobbar ständigt på sin struktur och sina rutiner.

Just på grund av att dagarna är så olika så behöver jag en välarbetad struktur. Min arbetsvecka börjar på söndagen med visningar och pågår till rätt sent fredag kväll, då jag lanserar nya objekt. Men en dag börjar kring klockan sju på morgonen, jag försöker få till någon form av fysisk aktivitet det första jag gör. En promenad, några övningar hemma, en stunds yoga eller gå till gymmet. Bättre lite än inget. Sen startar jag ofta upp arbetsdagen hemma, svarar på lite mail, ringer budgivare/spekulanter och dricker några koppar kaffe.

Därefter åker hon antingen till kontoret, eller direkt till möte/visning/fotografering, vilket dagen sen rullar på med. Mycket in och ut från kontoret som sen är basen för arbetsdagen Eftersom det blir många telefonsamtal också tillbringas ganska mycket tid i bilen, som gör att hon kan ta sig runt i stan. Minst två kvällar per vecka är det visningar, och då försöker hon också lägga de sena kundmötena.

Min målsättning är att skriva mellan två och fyra avtal per vecka, och ofta blir dessa också på kvällarna. Men trots sena kvällar på kontoret försöker jag att äta middag med min sambo, vilket brukar bli ganska sent. Efter middagen blir det ofta lite mer jobb, och innan jag går och lägger mig planerar jag alltid morgondagen, strukturerar upp vad som ska göras och sen läser jag några sidor i en bok innan jag slocknar

Med sina år i fastighetsbranschen och sin bakgrund inom service och försäljning från olika branscher har Emily Medqvist skaffat sig en bred erfarenhet i sin roll som mäklare.

Jag såg alltid mina roller som servitris, restaurangchef och hotellansvarig på ett mindre hotell som säljjobb, istället för ordertagare som det ofta är, säger Emily Medqvist, som älskar mötet med människor och att ge en serviceupplevelse som inte förväntas men också älskar arkitektur, inredning, historia kring byggnader och att göra affärer.

Jag vill kunna styra över min tid, letar alltid efter utmaningar, men också till att ta stort ansvar och jobba hårt. Jag drar mig aldrig från att hugga i, och får ofta höra att jag har mycket energi och skrattar mig igenom mina dagar

Men det finns saker Emily Medqvist generellt tycker kan bli bättre i mäklarbranschen. Bland annat måste det bli en bättre balans. Det vills säga, ta tillbaka kvällar och våga säga nej och på så vis styra kunderna rätt.

Att vara tillgänglig, leverera högt slutpris till säljaren/hög service till spekulanterna och ligga på en hög omsättning är inte att likställa med att inte ha en minut ledig, säger hon. Det får inte vara okej att ringa mäklaren klockan 23 på kvällarna, hela helgerna och kräva svar direkt. Det finns självklart undantag, och jag tar alltid ett avtal framför att åka hem och ta kväll, men om kåren kan gå samman och sätta ner foten kommer vi också kunna ”lära” spekulanterna det.

När det gäller nya trender i branschen och hur mäklare på senare tid förmedlar objekten och kommunicerar med kunderna menar Emily Medqvist att det förstås har varit en tid av förändring och att man har behövt anpassa sitt arbetssätt under pandemin, på gott och ont.

Vår bransch behöver digitaliseras snabbare, och jag har märkt att mycket har gått att göra annorlunda senaste tiden mot hur vi jobbat innan. Dels med hur spekulanterna bokar in sig på visningar, att vi kan utföra en del över facetime med mera. Men sen tror jag också stenhårt på mötet med människan i affären, människor gör affärer med människor och det är så stora affärer för ens privatekonomi och liv som vi är en del av. Så även om branschen behöver digitaliseras i vissa delar, så är det också mycket som måste förbli ”manuellt”. Men något jag gärna skulle se är möjligheten att kunna börja signera med bank-ID, det skulle underlätta en del när många inte jobbar på kontor utan från landställen med mera.

Temat i detta nummer av tidningen är skog- och lantbruksfastigheter. På frågan om hon kan tänka sig att jobba med såna objekt i stället för boenden i innerstaden svarar Emily Medqvist att hon har stor respekt för de som jobbar inom det, men att hon är alldeles för dåligt insatt för att kunna säga ja eller nej.

Men som tjej från landet säger jag såklart inte att det aldrig kommer ske, men det ligger inte i min plan.

Emily Medqvist med jobbcykeln utanför jobbet.

Om Emily Medqvist

Född: 1990.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo och drömmer om att skaffa hund, gärna Beagle eller en svart Cocker Spaniel.

Drömboende: Sekelskiftesvilla med pool och med närhet till både stan och till vatten. Landställe på Gotland nära familjen.

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, mat och dryck, långa promenader i naturen. Inredning och att fixa hemma.

Gör om tre år: Mäklar i liknande tempo som i dag, och landat i en bra balans med att fortsätta att utveckla vårt kontor på Södermalm framåt. Tagit tag i drömmen om att rida minst en dag i veckan.

På en skala från 1 till 10, hur bra trivs du som mäklare: Solklar 10:a!

 

Om Innerstadsspecialisten

Grundades: 1995.

Vd: Magnus Holmberg.

Antal personer som jobbar där: 23 mäklare och 3 administratörer.

Finns: I Stockholms innerstad med kontor på Södermalm, Kungsholmen och i Vasastan.

Byråns inriktning: En fristående aktör med Stockholms innerstad som huvudsakliga område. ”Ett engagerat team med stort fokus på att leverera en premiumtjänst som sticker ut. Bred kunskap, energi och hög servicenivå. Vi är en arbetsplats som är perfekt för någon som jobbat 1-2 år någon annanstans och som vill utvecklas och vässa sig med seniora/erfarna kollegor vid sin sida”, säger Emily Medqvist.