Bostadsprisernas post-semesteruppgång fortsatte i september.
Det visar SBAB och Boolis senaste mätning.

Lägenhetspriserna är efter sommartappet åter uppe på all time high i samtliga regioner utom Stormalmö, medan villornas undantag är Storstockholm och södra Sverige.

Det innebär enligt SBAB och Boolis prisindex att det alltså ännu inte anas någon avmattning i köplusten.

– Vi hade räknade med att bostadspriserna skulle stiga i augusti. Det brukar bli en skjuts uppåt efter semestrarna. Men jag hade nog trott på en lite mer återhållsam ökning i september i takt med en återgång till mer normala konsumtionsmönster. Nu har ju flera av coronarestriktionerna visserligen nyligen tagits bort, så vi får se om det får större betydelse, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Lägenhetspriserna steg i genomsnitt 1,4 procent i riket den senaste månaden, med en topp på 2,7 procent i norra Sverige och en lägstanivå om 0,5 i Stormalmö.

Villapriserna såg en nedgång i södra Sverige med 1,6 procent, men snittet i riket hamnar på plus då resterande områden hade en prisuppgång på mellan 0,1 och 3,7 procent där den högre siffran kommer från Storgöteborg.

– Hittills i år har villapriserna gått som tåget och ökat betydligt snabbare än lägenhetspriserna. Skälet är välkänt vid det här laget, bostadsyta har blivit mer viktigt och centralt läge mindre viktigt. Som det ser ut verkar arbetsgivare nu börja tillämpa någon form av hybridmodell där de arbetstagare som kan tillåts jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Det bör rimligen innebära ett fortsatt intresse för stor bostadsyta, säger Robert Boije.

KÄLLA: SBAB/Booli