”Det kommer alltid att behövas mänskliga kontakter för att skapa affärer”

Livets största affär – för de flesta är det att köpa eller sälja sin bostad. I boken ”Till salu” har Annica Triberg samlat allt man behöver veta inför detta stora steg. Mäklare, ekonomer och jurister delar med sig av sina erfarenheter och ger kloka och ibland oväntade råd – allt för att man ska bli kunnigare och tryggare. Här finns allt man behöver veta om värdering och besiktning, mäklarval och visning, budgivning och avtalsskrivning, betalning och överlåtelse – och massvis av inspirerande tips!

Boken är producerad i samarbete med Hemnet och innehållet har faktagranskats av jurister, fastighetsmäklare och ekonomer. Det är rentav två böcker i en volym; den ena riktar sig till köpare och den andra till säljare.

Hur kom det sig att du skrev den här boken?
– Främsta skälet var att jag tyckte att det saknades en trygg handbok på marknaden. Med tanke på att runt 70 procent av Sverige befolkning äger sin bostad och att allt fler byter boende oftare än förr ville jag samla kunskap både för den som ska köpa och för den som ska sälja. För många är dessutom bostadsaffären den största man gör i livet och är man lite mer påläst kan man spara både pengar och ovälkomna bekymmer. Boken är indelad i två halvor och den, bokstavligt talat, vänder sig till både köpare och säljare, säger Annica Triberg.

Vad har du själv för erfarenhet av mäklare?
– Jag tycker att det är självklart att man ska anlita en mäklare. Gärna någon med bra lokalkännedom, som kan marknaden. Den kompetens och utbildning svenska mäklare har är dessutom smått unik, om man jämför internationellt. I många länder är ju mäklaren bara någon som förmedlar kontakt mellan säljare och spekulant, sedan krävs ett juridiskt ombud som ser till att affären går rätt till. Jag har tidigare ägt hus i Karibien, så det vet jag av erfarenhet. Och när jag köpte den lägenhet i Grekland som jag nu har, i stället för sommarstuga, var det många möten hos juristen, inklusive att svära på bibeln!

Du samarbetade med mäklarbranschen när du skrev boken. Hur såg detta samarbete ut?
– Till boken knöt vi ett expertråd bestående av en privatekonom, en jurist, en kundvägledare från Mäklarsamfundet samt mäklaren Selma Kahrimanovic, som arbetar för Pontuz Löfgren AB i Kalmar [intervjuad av Mäklarvärlden här, reds anm]. Alla i expertrådet faktagranskade dels texterna, dels pratade vi mycket om bostadsmarknaden ur olika aspekter. För mig är Selma sinnebilden av den perfekta mäklaren. Hon är kunnig i sin yrkesroll, påläst om marknaden, intresserad av spekulanter och säljare, hon har ett sanslöst driv – och så har hon humor. Det tror jag man behöver här i livet, vare sig man ska köpa eller sälja en bostad.

Annica Triberg är journalist och författare med ett förflutet inom såväl dagspress som specialtidningar. Hon har dessutom varit chefredaktör för tidningen Gourmet. Hon har gett ut drygt 30 böcker, många med gastronomisk inriktning, men hon har även skrivit biografier, resehandböcker och kulturhistoriska böcker. Annica Triberg bor med familjen i Kalmar.

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 199 kr).

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast den 30 september. Vi drar tre vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som ger ut denna bok?

1 Albert Bonniers Förlag

X Bokförlaget Max Ström

2 Studentlitteratur

Fråga 2: När startades Hemnet?

1 2000

X 1999

2 1998

Fråga 3: Magnus Melin är vice ordförande och föredragande på FRN, samt författare. Vilken av följande böcker har han skrivit?

1 Fastighetsmäklarlagen: en kommentar

X En skithuspoets funderingar över livet, kärleken och döden

2 Fastighetsmäklaren: en vägledning

*   *   *

Grattis Niklas Friberg!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 ”Paradis City” ges ut av Albert Bonniers Förlag (1). 2 Erik Wikander tar över rollen som vice vd på Svensk Fastighetsförmedling i höst (1). 3 Johann Sebastian Bach skrev Brandenburgkonserterna (1).

Grattis, säger vi till Niklas Friberg, som vinner ett exemplar av boken ”Paradis City” av Jens Lapidus – till ett värde av 199 kronor.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.