Helena Ekström började läsa till mäklare 1987. 31 år senare tog hon examen – det kom så att säga annat emellan.
Och nu, tre år senare, har hon startat eget med bland annat en idé om att även trädgårdar behöver styling.

Helena Ekström med kompanjonen Inez, som enligt uppgift har ordnat flera intag. ”Häromdagen var hon särskilt ombedd att följa med på ett kundmöte som blev ett lyckat intag, trots att hon var riktigt grinig och läxade upp kundens hund.” BILD: Michael Stenlund

– Jag brukar säga att cirkeln har slutits.

Ja, du nämnde något om barnarbete när vi först talades vid…?
– Haha, ja, mina föräldrar var mäklare så jag var med dem redan som liten när vi åkte runt och visade hus. Det är fina minnen från sjuttiotalet och mäklaryrket har alltid funnits med i bakgrunden. Så när jag gick ut gymnasiet 1986 hoppade jag på en mäklarutbildning, säger Helena Ekström, som i år har startat byrån Hem & Fritidsmäklaren i ensamt majestät.

På den tiden var dock mäklarutbildningen ingen akademisk utbildning, vilket hon ville ha, så hon hoppade av och valde att läsa till civilekonom istället. Det som främst präglat hennes arbetsliv hittills är utbildningsfrågor, ekonomi och fastigheter.

– Jag har bland annat jobbat på Skatteverket, det var roligt att få arbeta med information och deras utbildningar. Sedan hade jag ett eget utbildningsföretag som konsult, blev utbildningsledare på KY, och sen var jag också enhetschef på utbildningskontoret i Strängnäs. Det var ett bra jobb – jag var ombud mot Strängnäs fastighetsbolag, byggde förskolor och investerade i upprustning av skolor. Det var stora, komplexa projekt.

Men det var ändå något som gnagde: ”Ska jag göra det här fram till pensionen?” Det visade sig att det skulle Helena Ekström inte. Hon tog tjänstledigt och började plugga till mäklare, en påbyggnadsutbildning på ett år på distans.

– Det var så fiffigt att jag kunde läsa in det som rör bland annat fastighetsrätt, byggnadsteknik och psykologi, det sista var superkul. Mäklare är verkligen ett mångfasetterat yrke.

Hon tog jobb på en av de större kedjorna i Eskilstuna och konstaterar att det även är en väldigt speciell bransch, särskilt när man som hon kom från lång arbetslivserfarenhet på annat håll.

– Man är fast anställd, men ändå som sin egen. Inga förmåner, inga pensionsavsättningar, allt är provisionsbaserat. Det var helt annorlunda. Efter att ha jobbat ett tag tänkte jag ”vad känner jag för?”. Jag gör det här för att det är kul och drivs inte av att växa, tävla och bli störst utan göra ett riktigt bra jobb på det sätt jag vill.

Resultatet blev att hon slutade för att starta eget och smög igång nu på försommaren. Med tydlig förtjusning berättar hon om projektet att skapa en logga och profilmaterial, att få folk att förstå att hon finns och att skaffa en lokal.

– Jag hade tur och åkte förbi en lokal i superläge i Gamla Torshälla vid kyrkan. Den har skyltfönster och ligger jättefint med kullersten utanför och gott om parkering så jag kunde inte låta bli när den blev ledig i våras. Sen har jag renoverat och fixat till den och jobbar därifrån sedan i juni, jag trivs jättebra, säger Helena Ekström.

Hon har målat lokalen i engelska naturfärger, har möbler från både loppmarknader och föräldrahemmet och ställer ut sina objekt på stafflier.

– Det är lite av motsatsen till ljust och fräscht – lokalen har patina. Den är ju lite mindre också eftersom jag är ensam. Kunderna tycker att det är mysigt, att det känns som hemma.

Även om hon egentligen kan jobba var hon vill betraktar hon kontoret som sin utgångspunkt och tycker om tanken på att jobba lokalt.

– Min nisch är att jobba småskaligt, kunna styra och skapa ett helt paket till mina kunder. De ska kunna komma in och sätta sig och prata bostadsaffärer med mig som bollplank. Det kan ju vara komplicerade frågor så det är ganska bra med en pedagogisk bakgrund, och jag har tid eftersom jag inte jagar nästa kund – det är inte min drivkraft.

Hon återvänder till sitt perspektiv på branschen och säger att när hon var chef skulle hon bygga team och nätverk, medan mäkleriet hon sett inte varit så mycket teambuilding utan mer konkurrens.

– Men som egen är det precis det jag gör, bygger nätverk med andra företagare lokalt. Då kan man skapa det här starka teamet där kunden får hjälp med allt man kan behöva i en bostadsaffär.

Helena Ekström talar sig också varm om Mäklarsamfundet, alla utbildningar de erbjuder och det juridiska stöd hon kan få eftersom hon inte, som många kedjor, har egna jurister anställda.

– Det är perfekt, jag är supernöjd med både stödet och utbildningarna. Jag är mycket för fortbildning och det fanns det inte riktigt utrymme för tidigare.

Hur är det att ha startat eget efter att ha varit anställd i så många år, vad är skillnaden?
– Jag kan anpassa mig helt efter kunden och disponera min tid. Det finns många saker jag vill göra i livet och det är viktigt att ha en bra balans, jag vill kunna ta mig tid för varje kund och varje affär. Det är klart att det tar en enorm tid att bygga upp ett företag och göra allt själv, men det är roligt. Jag räknar med att det tar ett tag att bli etablerad, men jag har redan haft affärer så det är bara att fortsätta bygga.

Efter att tidigare ha trott att de stora kedjorna skulle svälja de mindre tycker hon sig nu se en annan trend – att det blir fler mindre lokala mäklarbyråer.

– Förra året startade ett annat lokalt kontor som inte var franchise. Det tycker jag är bra, att det dyker upp fler sådana. Jag ser positivt på att det finns alternativ för alla kunder.

Eftersom hon har ett AB är hon anställd av sig själv – ”jag har en väldigt snäll chef brukar jag säga ibland” – och ger sig själv lön.

Hur mycket tjänar du?
– Jag är ju nystartad så det går inte att säga. Målsättningen är att gå runt, inte tjäna storkovan men ha en rimlig lön. Jag vill ha det bra helt enkelt. De unga är så hungriga och så efter ett tag orkar de inte vara kvar, det är så tragiskt. Jag är glad att jag är i min ålder och inte började så ung. Sen är det ett kvalificerat yrke med mycket ansvar och arvodena borde kunna vara bättre, jag tror att mäklare binder ris åt egen rygg när alla konkurrerar med priserna.

Ser du dig själv som potentiell arbetsgivare i framtiden?
– Absolut, får man en viss volym kan det säkert finnas utrymme för en assistent. Jag gillar som sagt att samarbeta.

Hur mycket jobbar du?
– Inte mer än heltid. Det får ta den tid det tar. Min pappa gick bort i sextioårsåldern och jag känner att man inte måste ligga på som tusan utan ta vara på sin tid också, säger Helena Ekström som hunnit bli 54 år.

Bland hennes idéer finns den om trädgårdsstyling, efter att tidigare förvånat inomhusstylisterna med att faktiskt höra av sig till dem för samarbete.

– När jag var ny kom de in och presenterade sig och jag ringde dem samma eftermiddag. De blev chockade eftersom marknaden varit så trög, men sedan 2019 har det blivit bättre och fler använder sig av styling. Jag menar att samma sak gäller trädgårdar och har sett behoven – allt handlar om första intrycket och där ska trädgården vara med. Den har blivit allt viktigare och är ett extra rum man ska kunna vara i.

Hon säger att det kan betyda en hel del i en försäljning om den är prydlig, tilltalande och presenteras på bästa sätt. Rensa bort ogräs mellan stenplattorna, röj undan och ställ dit några krukor, lägg en duk på bordet och jobba med belysning är några av tipsen som radas upp.

– Men alla har inte tid och framför allt många äldre orkar inte, så då är det perfekt att kunna erbjuda trädgårdsservice. Den är precis i uppstart nu så det ska bli spännande att följa och stötta den resan.

Konkurrensen i mäklarbranschen är hård, så även i Torshälla och Eskilstuna, men Helena Ekström tror att alla kan få sitt. Dessutom har hon ett visst utbyte med några ifall det är något hon inte själv hinner med.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Efter att ha jobbat som chef är det svårt att inte lägga sig i. Om jag uppmärksammat något skulle jag säga att det här har jag sett, hur har du tänkt, och säga vad jag funderar på. Jag skulle inte anmäla ett fel i budförteckningen, men om det handlar om förskingring eller något annat allvarligt följer man naturligtvis lagen. Jag är van att jobba team där man hjälper varandra och inte stjälper.

Det är mycket att hålla ordning på med det nya regelverket, men Helena Ekström säger att hon läser på och följer senaste nytt från FMI.

– Det är ju en process vad som är praxis och saker kan förändras snabbt. Så det gäller att hänga med hela tiden.

Vad händer nu då?
– Jag fortsätter med marknadsföringen och jobbar vidare med varumärkeskännedom samtidigt som jag fortsätter med affärerna. Skyltmaterial och sådant växer fram. Den grafiska profilen spretar kanske fortfarande lite men är på gång.

Var det det här du drömde om när du var barn?
– Nej, jag skulle bli långtradarchaufför. Och det är ju brist på dem nu så man ska aldrig säga aldrig!

FAKTA

Namn: Helena Ekström

Ålder: 54

Bor: Torshälla

Familj: Gift, två utflugna döttrar, hund och katt.

Arbetsplats: Hem & Fritidsmäklaren

År som mäklare: 2018 tog jag ut examen.

Det här gör jag på fritiden: Älskar djur och natur så jag vill gärna vara ute vid hav och fjäll. Brukade rida tidigare men brinner lite extra för hundar.