För någon vecka sedan gick Mäklarsamfundet ut med en annons där de sökte en ny vd. Nu kommer svaret på varför: Björn Wellhagen går i pension.
Från och med årsskiftet byter han mötesrum mot tid med familjen.

Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

– Det blir en stillsam pensionärstillvaro på alla sätt och vis. Jag och min hustru har gemensamt beslutat att vi ska pensionera oss för att få mer tid att göra saker tillsammans. Det kommer att innebära många resor, kvalitetstid på vårt sommarställe och en hel del tid med barnbarnen, säger han i ett mejlutskick.

Det roligaste, säger han, var att lära sig en helt ny bransch.

– När jag lämnade min tidigare roll på Sveriges Byggindustrier trodde jag att branscherna skulle likna varandra mer. Men jag har lärt mig att fastighetsmäklarbranschen är unik och jag har haft förmånen att lära mig mycket, snabbt, genom trevliga medarbetare och personer i branschen. Att få så mycket ny kunskap och att behöva tänka nytt har varit väldigt inspirerande.

Apropå medarbetare kommer Björn Wellhagen ”naturligtvis att sakna” dem och säger att det har varit kul att vara mitt i smeten där det händer saker hela tiden.

– Där kommer det att bli ett tomrum när jag har slutat och vi får se hur jag tacklar den utmaningen. Förmodligen genom att ta upp och odla mina hobbies fotografi och bridge.

Den största utmaningen under hans tid var expansionstakten – Mäklarsamfundet startade ett utvecklingsbolag, ett fastighetsbolag, köpte en fastighet och köpte Svensk Mäklarstatistik.

– Det är ganska mycket på ett par års tid och att vara både vd och koncernchef har varit en bra utmaning.

Dessa hör dock samtidigt till de saker Björn Wellhagen är mest stolt över att ha åstadkommit, utöver en bra atmosfär på jobbet med bra kommunikation med styrelsen. Och han säger att koncernen bara blir större och större i takt med att medlemsantalet växer. Framtiden kommer att handla om att tillvarata den tekniska utvecklingen i omvärlden.

– Med hjälp av den insikten kan vi försöka titta runt nästa hörn och se vad medlemmarna kommer att behöva i morgon, om ett år eller ännu längre fram, säger han.