Fler än hälften av besökarna på Boneo tänker köpa ny bostad det närmaste halvåret. Det visar nya siffror från Köparkollen.

KÄLLA: Boneo

57 procent avser att byta bostad de närmaste sex månaderna, och 39 procent är ännu ivrigare och tänker köpa inom en till tre månader. Det är Köparkollens hittills högst uppmätta köpbenägenhet.

– Att vi ser den högsta köpbenägenheten hittills hos våra besökare visar att vi för Boneos del kan räkna med fortsatt högt tryck på bostadsmarknaden efter några lugnare sommarmånader, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo, i en kommentar till siffrorna.

Köparkollen visade också att färre köpare tror på ökade priser de närmaste tre månaderna – från 42 procent i juni till 23 procent i augusti. Majoriteten, 56 procent, tror att de förblir stillastående.

Samma trend syns i Mäklarkollen, där 61 procent tror på stillastående priser och 25 på ökande.

– Vi ser nu en mer harmoniserad prisförväntan hos mäklare och köpare där stabilisering av priserna är vad flest tror på, och en tydligt minskad andel av både köpare och mäklare som tror på fortsatt ökande bostadspriser. Det betyder inte nödvändigtvis en avmattad mostadsmarknad, men en marknad där både köpare och mäklare inte räknar med än högre priser vilket sannolikt är sunt, säger Fredrik Engdahl.