Stefan Westerberg.

Från och med i dag gäller återigen ordinarie amorteringskrav, och Stockholms Handelskammare menar att de ”släcker drömmar för många unga och människor utan stor förmögenhet”.

– Hela bostadsmarknaden präglas av enorm dysfunktionalitet och det är beklagligt att politiken tillåter att insteget till det ägda beståndet försämras och utvecklas i samma riktning som hyresmarknaden, säger Stefan Westerberg, chefsekonom, i ett uttalande.

Stockholms Handelskammare har länge varit kritiska till hur snabbt det ursprungliga kravet skärptes.

– Amorteringsreglerna är ett påtvingat sparande utan ränta som dessutom är svårt att använda om inkomsten minskar. Det minskar motståndskraften vid kriser. Det finns så klart goda skäl att oroa sig för skuldsättningen, men hushållens nettoförmögenheter har ökat mer och snabbare än deras skulder.

Enligt en beräkning de har gjort har en genomsnittlig etta i huvudstaden gått från att 2017 ha kostat 6700 kronor i månaden, exklusive kontantinsats, till att i dag vara uppe i 12 600. Något som kräver en fast inkomst på minst 35 000.

– Det har blivit radikalt svårare att köpa en första bostad och det är beklagligt att man återgår till ett regelverk som har uppenbara negativa baksidor, säger Stefan Westerberg.