BILD: Mäklarhuset

Efter att länge varit stekheta på marknaden går det sedan pandemin allt trögare att sälja ettor.

– De var länge de mest eftertraktade bostadsrätterna, även innan den kraftiga upp gången 2017, när det började bli trögt på hela marknaden. Det vi ser nu är inte ett helt omvänt mönster, men ettor tar i genomsnitt längst tid att sälja, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, i en kommentar.

Det generellt höga tempot på bostadsmarknaden visar att ettor trots allt går snabbare i år än de gjorde för två år sedan – det tog i juli 17 dagar att sälja det som 2019 tog 18 dagar – men att hastigheten för större lägenheter accelererat. Där tog det 16 dagar i juli i år jämfört med 21 dagar i förfjol.

Hemnet har också nyligen noterat det högsta antalet annonser för enrummare sedan 2014.

– Det är en effekt av pandemin och intresset för större boyta eftersom vi tillbringar mer tid hemma. Att yngre som ofta köper mindre lägenheter drabbats hårdare av varsel och uppsägningar kan också spela in, säger Erik Holmberg.