Att göra ett 180-grades karriärbyte mitt i livet kan för de flesta verka lockande, åtminstone i tanken, men rädslan för förändring gör att flertalet avstår. Christian tog däremot steget och pausade en framgångsrik karriär som modedesigner för att testa en annan dröm han länge haft, att bli fastighetsmäklare.  

Å ena sidan var det pandemin som skyndade på beslutet att börja studera igen, men jag har alltid sett på boende och fastigheter från ett kreativt perspektiv och känner att jag har mycket att bidra med i yrket. Att vara med i skapandet av en livsstil finns både i mode och boende. Nu när utbildningen är klar och jag börjat arbeta som mäklare ser jag otroliga möjligheter och framför allt synergier mellan branscherna och det är väldigt stimulerande, säger Christian Lippich, som idag är fastighetsmäklare på Alexander White Fastighetsmäkleri.

Christian Lippich karriär har inneburit både förändringar och att ta vara på möjligheter som kommit i hans väg. Under hans 49 år har det blivit en kandidatexamen i Fashion Design från Textilhögskolan i Borås och en Master från Royal Collage of Art i London på tidigt 2000 tal. Sedan följde en lång internationell karriär då han arbetade på olika modehus i Italien, England, New York och Los Angeles för att till sist landa hemma i Sverige igen. Efter några år som företagare, då Christian drev ett eget designermärke, slog coronapandemin till.

Tyvärr gick inte resan med mitt eget varumärke som det var tänkt då marknaden förändrades i och med pandemin. Samtidigt drömde jag om att göra något annat och såg allt som hände som en möjlighet till att göra ett nytt livsval.  

Valet stod mellan att skola om sig till arkitekt eller fastighetsmäklare. Vinnande alternativ blev fastighetsmäklare.

När jag satte mig in i yrket blev det tydligt att det var rätt för mig. Som mäklare jobbar man med färg och form, träffar många olika människor som bland annat stylister och pratar utformning av det fysiska rummet och hur man skapar intryck. Att vara mäklare handlar även om att förmedla känslor och få människor att känna något.

Christian satte ihop utbildningen självständigt utifrån de utbildningskrav som Fastighetsmäklarinspektionen ställer. Så det blev fria kurser från flera olika utbildningsställen men där uppdragsutbildningen från Högskolan Väst i samarbete med FEI var basen.

Huvuddelen av utbildningen tog jag på Högskolan Väst i samarbete med FEI. Sedan studerade jag bland annat juridik på Uppsala universitet, ekonomi på Mittuniversitetet och en kurs i hur man höjer värdet på fastigheter på Chalmers tekniska högskola.

Varför det blev just dessa skolor handlar mest om tillgängligheten och FEI:s flexibla upplägg för uppdragsutbildningar.

Tillgängligheten var avgörande för att få till flödet. Det var mycket planering, om det inte varit för Högskolan Västs uppdragsutbildning i samarbete med FEI hade det varit betydligt svårare att ställa om karriär som yrkesverksam 49-åring.

Christian studerade allt på distans. Det innebar att ta lektioner på olika tekniska plattformar eftersom skolorna använder olika system.

Nu var det inte en valmöjlighet att vara med i undervisningslokalen, allt var distansundervisning. Men FEI har en stor fördel eftersom de arbetar professionellt med deras distansplattform FEIFLEX. Den fungerade i princip felfritt. De andra skolorna växlade mellan olika typer av plattformar och tyvärr blev teknikstrul en konsekvens.

Christian arbetar som fastighetsmäklare på Alexander White Fastighetsmäkleri. Hittills är yrket till och med bättre än han föreställt sig.

Jag hade lite tur som kom till ett väldigt bra fastighetsmäklarföretag. Vi arbetar utifrån ett tydligt kundlöfte och varumärke och levererar efter det i samtliga uppdrag. Det är inte en volymaffär utan en fråga om kvalitet i varje detalj.   

Just nu är det fullt fokus på mäkleriet för Christian, men han är inte främmande för jobba med mode igen framöver.

Designermärket finns kvar vilande så det kanske blir en framtida sidoverksamhet. Tidsmässigt är mäkleriet ett fritt yrke så man kan välja lite hur och när man jobbar. Men det ligger i så fall längre fram, bara att känna att valmöjligheten finns ger energi, säger Christian Lippich, mäklare på Alexander White.