Emil Hagström började i mäklarbranschen redan som nittonåring, om än inte som fastighetsmäklare. Det blev han först ett par år senare med examen 2019.
Hade han varit något äldre och klokare när han sökte polisskolan kanske han patrullerat våra gator i uniform istället, men han ångrar ingenting.

Emil Hagström

Vem är du då?
– Det är svårt att beskriva sig själv, men jag är en väldigt glad människa som trivs bra i mitt liv och min situation. En nöjd kille, helt enkelt. Kalmarit från början, pluggat i Malmö, jobbade mitt första år som mäklare i Stockholm…, säger Emil Hagström, mäklare på Norban i Malmö.

Han betraktar sig själv som lillgammal och säger att hans mentala ålder är cirka 53, fast han egentligen bara är 26.

– Ja, haha. Jag tycker om att ha hatt, sitta i skuggan och lösa korsord, dricka en whisky på dagen när jag har semester. Gubbiga saker.

Att detta stämmer visar sig även att han redan sista året i gymnasiet började rannsaka vad han kunde och kom fram till att nej det var inte mycket utom att vara bra på att prata med folk. Så han hittade en annons där de sökte mötesbokare till ett nystartat företag.

– Egentligen blev det så att jag satt som säljare. Konceptet var lite åt Hemverkethållet, man erbjuder en tjänst men kunderna håller visningar själv, och jag ringde och sålde in det och fick dem att skriva på förmedlingsuppdrag. Det utvecklades med fler anställda och jag fick en större roll tills jag i princip var med och drev företaget. Jag jobbade där i ungefär två och ett halvt år, men sen tog det stopp. Det gick inte att komma någonstans, jag hade ingen utbildning, ingen mäklarlicens utan jag var fast. Så då kom jag på att jag skulle plugga till mäklare.

Samtidigt som studierna i fastighetsvetenskap med inriktning förmedling, vilka krävt en flytt till Malmö, jobbade Emil Hagström på Erik Olsson som visningsvärd, mötesbokare och studentambassadör.

– Jag fick hålla event för mina klasskompisar när de skulle rekrytera, säger han.

Efter studierna blev det ett år i Stockholm, men södern drog eftersom han hade träffat en tjej, hade byggt upp en vänskapskrets och det var närmare till familjen i Kalmar.

– Så jag flyttade tillbaka, men var osäker på om jag överhuvudtaget skulle fortsätta som mäklare. Det jag insett under mitt första år var att även för de mäklare som jobbat länge var det… hur ska jag säga. De hade ingen säker lön, det går inte riktigt att ta semester med provision, jobbet går aldrig att släppa. Man kan förstås tjäna ofantligt mycket pengar på det sättet men det är väldigt få som gör det i förhållande till hur många mäklare det finns, så det kändes som lite av ett luftslott. Ville jag sträva efter det? Är det livet jag vill ha? Så jag brottades med det samtidigt som jag hade fått kontakt med Per Hedenmark, en av grundarna till Norban, och fick förklarat för mig att det fungerar helt annorlunda där. De har fast lön, semester och är ett team så att jag kan göra det jag är bra på och få hjälp med de andra bitarna. En riktig arbetsplats med premisser som en vanlig anställd kan ha.

Eftersom det var grunden till hans problem med mäklaryrket och de, som han säger, löste det åt honom blev det självklart att fortsätta.

– Det är ju det roligaste jag gjort.

Det var dock nära att hans talanger riktats åt ett helt annat håll när han sökte till polisskolan som nittonåring, även om han ser vissa likheter mellan yrkena i det att man får prata med folk och slipper jobba nio till fem.

– Jag drömde länge om det, valde till och med gymnasielinje och allt för att bli polis. Så jag sökte och gjorde olika tester, samma som för lumpen, och jag var i bra form. Beroende på vilket test man missar på är det olika lång väntetid tills man får söka igen, till exempel simning är det ett halvår eftersom de då räknar med att man hinner öva upp sig på den tiden. Det jag misslyckades med var psykologtestet för att jag var för ung, och där är det två års väntetid. Om jag hade kommit in då hade jag gått omkring med pistol som tjugotvååring och kan i dag känna att det var bra att jag fick vänta.

Problemet för Emil Hagström var att han inte ville stå på paus i två år, så han släppte tanken på att bli polis för stunden och tänkte att om han inte åstadkommit något efter de två åren kunde han alltid söka igen. Men så blev det alltså inte, vilket han är glad för i dag.

– Inte heller när jag tvivlade kom jag så långt som att fundera seriöst på polisutbildningen igen, eftersom det så snabbt redde ut sig med ett bra alternativ för mig.

Hur mycket jobbar du?
– Det går i vågor. Nu under sommaren har det varit jättemycket, vi jobbar i team och hjälps åt och de andra två som jobbar heltid med mig i Malmö har haft semester. Så jag har haft affärer för tre – det har blivit tolv timmar om dagen sex dagar i veckan. Men nu är de tillbaka och sen går jag på semester.

Han säger att det i avtalet som anställd står att man är anställd på 40 timmar i veckan, men med en överenskommelse om ”förtroendearbetstid”. Det betyder att Emil Hagström jobbar så mycket han behöver och som kompensation får en extra vecka betald semester.

– Och vissa veckor är det ju mindre att göra, så jag tänker att om man slår ut det landar det på runt 40 timmar ändå.

Hur mycket tjänar du?
– Ungefär 30 000 i månaden. Det är min ingångslön när de ska testa mig första året, och efter det blir det en vanlig lönediskussion om att ”det här och det här har jag gjort under året”. Men jag har som sagt utöver det betald semester och att företaget pensionssparar åt mig, något jag inte hade som traditionell mäklare.

Redan i första paragrafen sa sig Emil Hagström vara en nöjd kille, och han säger igen att han trivs oerhört bra.

– Jag får hålla på med det jag tycker är absolut roligast, jag har lön och jag kan stänga av mobilen på semestern. Dessutom händer det hur mycket som helst i företaget med expansionsplaner, så jag ser mig själv stanna, fast kanske i framtiden i en annan roll än som mäklare. Har i alla fall inget behov av att byta företag, cheferna är också fantastiska. Man blir sedd, och man slipper kulturen där var och en arbetar för sig själv.

Om du själv säljer/köper en bostad, vad vill du ha av din mäklare?
– När jag säljer: bra betalt. Mycket pengar i fickan. När jag köper vill jag ha mycket information. Men något man ska ha med sig är att de flesta mäklare är väldigt duktiga på sitt jobb, även de som inte säljer så mycket. Så jag låter mäklaren köra sitt race och litar på att jag får så mycket betalt som jag bara kan. Relationen är affärsmässig och kortvarig, jag menar, det är klart att mäklaren ska vara trevlig och duktig på återkoppling men det skulle inte vara det viktiga för mig om jag skulle sälja min bostad nu. Jag vill ha bra betalt.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Vi har en kultur att man hjälps åt. Man ber om hjälp om man inte kan och om man inte ber om hjälp får man det ändå. Jag hade sagt till närmsta chefen att här har vi ett problem som kan lösas om vi pratar om det. Kan verkligen förstå att många har problem med att känna det som att slänga någon under bussen, men vi är ett lag och i detta fall gör lagkamraten fel, och då behövs chefen för att reda ut det hela. Vill de då anmäla till FMI om det inte förbättras har jag inga invändningar.

Emil Hagström säger att när man startar upp ett koncept som är nytt och inte helt erkänt, som att låta köparen betala arvodet på premarket, testas marknaden.

– Det är hela tiden viktigt att ligga i framkant och kontrollera ”kan man göra så här, får man det?” för att hitta en strikt väg som inte riskerar att hamna i gråzonen.

Han själv har inte hunnit göra några större misstag ännu, och de han gjort har varit nybörjarmisstag där han inte varit tillräckligt hård och det blivit diskussioner om att skriva på för tidigt i affären.

– Då lär man sig av det och är jävligt tydlig nästa gång. Hoppas att det håller, att jag slipper vara med i någon riktig krissituation. Men när det finns ett så tydligt regelverk känns det onödigt att inte följa det.

Vad gör du för att koppla av?
– Spelar piano. Jag började ta lektioner när jag var åtta och har ett piano hemma, det var överjävligt att få upp det tre trappor men nu står det där. Det blir ett lugn att sitta och spela när man har haft en stressig dag. Men om jag behöver stänga av på riktigt åker jag upp till Kalmar, mina föräldrar har för ett par år sedan köpt en sommarstuga som är jättemysig och ligger fint vid vattnet där.

En annan sak Emil Hagström nämner som också kan vara till fördel för att minska eventuell stress är att släppa prestigen.

– Mäklare har ofta en fasad utåt, det ska vara glamouröst och fint att jobba hårt och tjäna mycket pengar och ta sovmorgon. Från att ha varit oerhört ambitiös – jag lämnade flickvän och hund och familj för att jag skulle till Stockholm och jobba, ”nu ska jag tjäna pengar och köra en snabb bil, vi hörs” – har jag släppt det helt och hållet. Det är så mycket bättre, inte bara för mig utan för folk i min omgivning.

FAKTA

Namn: Emil Hagström

Ålder: 26

Bor: Malmö

Familj: Sambo och hund

Arbetsplats: Norban i Malmö

År som mäklare: Examen 2019, men har hållit på med det i sju år.

Det här gör jag på fritiden: Har ett väldigt stort intresse för finöl, läser om dem men bor tyvärr för litet för att brygga själv. Har släkt med egna bryggerier som har fått mig intresserad, så det kommer absolut i framtiden.