Bild från Jönköping. Foto: Adobe Stock

Under juni steg villapriserna i riket med i genomsnitt två procent. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade jämfört med föregående månad. På årsbasis har villorna ökat med tjugo procent, som i likhet med förra månaden är de högsta nivåerna som uppmätts sedan mätningarna startade 2005. Motsvarande årssiffra för bostadsrätter är plus 13 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättsmarknaden

Under juni var priserna oförändrade i Stockholmsområdet och i centrala Malmö medan de ökade med en procent i Göteborgsområdet och i Stormalmö. I Stockholms- och Göteborgsområdet varierar årstakten för bostadsrätter mellan plus tio procent och plus 14 procent.

Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik.

– I såväl Stormalmö som i centrala Malmö är nu årstakten uppe i plus 21 procent, vilket är ett rekord. Bland länen är det fyra som har en årstakt på plus 20 procent eller mer och i topp ligger Värmland på plus 26 procent, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villamarknaden

Villapriserna fortsätter att stiga. I juni ökade priserna med två procent i Storgöteborg och i Stormalmö och en procent i Storstockholm. Årstakterna på priserna ligger på plus 20 procent eller mer, vilket är rekord.

– I topp ligger Storstockholm och Stormalmö med plus 24 procent medan Storgöteborg ligger på plus 20 procent. Samtliga 21 län har en årsutveckling som är tvåsiffrig och i topp ligger Jämtlands län på plus 29 procent, säger Hans Flink.

Marknaden

Hans Flink avslutar med att summera första halvåret 2021 och han konstatera att antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nådde nya rekordantal och ökade med plus 20 procent respektive plus åtta procent jämfört med samma period förra året. Under samma jämförelseperioder ökade medelpriset på riksnivå med 330.000 kronor för bostadsrätter och 630.000 kronor för villor.

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen kommenterar rapporten:

Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet

– Juni blev ännu en stark månad för villamarknaden medan bostadsrättspriserna stod stilla på riksnivå. En stor andel av Mäklarsamfundets medlemmar tror att vi står inför en lugnare marknadsutveckling de kommande månaderna. I vår senaste medlemsundersökning svarar 58 procent att priserna på villamarknaden blir oförändrade under juli till och med september. Motsvarande andel för bostadsrätter är 70 procent.