Foto: Adobe Stock

Under året har svenskarnas kärlek till fritidshuset ökant markant – och köpsuget har gått från stort till historiskt, enligt Svensk Fastighetsförmedlings rapport ”Hemmets nya betydelse”. Rapporten visar även att fyra av tio värdesätter stugan mer än vanligt och fler än hälften (54 procent) planerar att tillbringa semestern i sitt fritidsboende de kommande åren.

Fritidshuset har fått en renässans under pandemin. Intresse för att köpa stuga har ökat succesivt de senaste tio åren, till att fullkomligt explodera i fjol. Något som lett till att efterfrågan ökat året runt och att fler varit intresserade av att köpa en tomt.

Fler hänger oftare i stugan

Tre av tio fritidshusägare har tillbringat mer tid i stugan än vanligt det senaste året, och 30 procent av männen (17 procent kvinnor) funderar på att omvandla fritidshuset till permanentboende. En annan trend är att många flyttar sitt permanentboende närmare fritidshuset rent geografiskt.

Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

– Inte minst kunder i 55-65 årsåldern med utflugna barn tenderar att köpa en permanent bostad närmare fritidshuset för att kunna ta sig dit på ett enklare sätt och vara där så mycket som möjligt, säger Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling.

En annan faktor som visar på fritidshusets uppsving är att 54 procent tror att de kommer att semestra i sitt fritidsboende i större utsträckning än tidigare under de kommande tre till fem åren. Detta gäller framför allt de som bor i storstad (60 procent) och de som bor i lägenhet (60 procent).

Havet och Skåne lockar

När svenskarna får drömma fritt om i vilken miljö de vill ha sitt fritidshus är det havet som lockar. Hela 42 procent önskar sig närhet till havet, följt av närhet till sjö (26 procent) och skog (8 procent). Noll procent ser stugbyar, camping och stadspulsmiljöer som drömmiljö för fritidsboende.

Fyra av tio drömmer om ett skärgårdshus och 21 procent vill ha en röd stuga med vita knutar. Landskap som vi helst bor i på fritiden är Skåne (13 procent) Bohuslän (11 procent) och Gotland (8 procent).

Undersökningen genomfördas av Kantor Sifo under maj 2021.