… sedan maj är du vd för Bosatt Costa Blanca, och som namnet säger förmedlar ni bostäder i Costa Blanca i Spanien. Berätta mer om bolaget? 

– Bosatt Costa Blanca är en fastighetsförmedling som med vår kärlek till området arbetar för att kunna fläta samman ditt drömboende med den livsstil just du är ute efter på Norra Costa Blanca. Vi levererar service och förvaltar kundens förtroende med hög standard. Just nu utökar vi verksamheten genom att lansera uthyrning där vi kommer anställa ytterligare två personer. Vi har förutom mäklare även intern kompetens från 15 år på en Gestoria, vi talar tillsammans nio språk, har ett kontor i Albir samt ett systerkontor i Stockholm. Vi har gedigen kunskap och de kontakter som behövs för att tryggt kunna hjälpa till med hela processen när kunder köper sitt drömboende.

Och du är ny som vd, du har tidigare arbetat med PR – hur hamnade du hos
Bosatt Costa Blanca?

– Steget från storbolag såsom Activision och Viaplay i ledande kommunikationsroller till ett mindre nystartat företag är bredden av ansvarsområden. Jag är resultatinriktad och de olika rollerna jag haft, passar mig väldigt bra. Du måste fortfarande ha mål och vision som är tydliga och du måste kunna kommunicera det du vill berätta på ett sätt där alla i organisationen förstår och tar till sig informationen. På så sätt blir man en del av ett team och alla jobbar mot samma mål. Det är viktigt att alla förstår varför vi hjälper varandra i en säljdriven organisation, så att vi tillsammans vinner i längden och inte håller oss till att mjölka det kortsiktiga eller skapar en intern och osund rivalitet. Det kan man bara åstadkomma med ett kommunikativt ledarskap.
Jag och min lilla familj blev förälskade i Albir vid ett besök hos några vänner och fick frågan ”varför kommer ni inte ner och öppnar eget här?”. Vår första tanke var väl som så många andras: det är inte riktigt rätt läge, hur skulle det gå till och du vet. Jag hade precis blivit erbjuden mitt drömjobb på ett skivbolag och överanalyserade allt. Så insåg jag att det må ha varit mitt drömjobb, men nu kan vi ta chansen att testa vår gemensamma dröm istället. Vi kom fram till att det egentligen inte finns ett ”rätt läge”, packade väskorna och åkte ner till solen. Min sambo Thomas Pettersson som arbetade som mäklare i Sverige gjorde ordentlig research på den spanska marknaden och startade Bosatt Costa Blanca tillsammans med erfarna investerare i fastighetsbranschen. Till en början hjälpte jag till med marknadsföring och PR på konsultbasis och hade flera andra kunder i Sverige samtidigt. Långsamt fasade jag ut den delen och fokuserade mer och mer på Bosatt. Nu är jag involverad i det mesta i organisationen och implementerar processer och struktur för att effektivisera arbetet. Då vi växer så det knakar blev jag erbjuden att ta över rollen som vd för att säkra att utvecklingen sker på rätt sätt och att vi förvaltar vår unika position. Thomas får i sin tur göra det han brinner för, han är en stjärna på affärer och kan nu ta sig tid att supporta våra mäklare på bästa sätt.

Du har sett en trend i spåren av pandemin, där digitalisering gör
arbetsplatsen mer flexibel. Hur har ni märkt det?
– Fler och fler av våra kunder berättar att de tack vare pandemin får tillåtelse från sina chefer att jobba hemifrån eller på resande fot och vill då äntligen flytta hit. Ett exempel på det är en barnfamilj som köpt sin drömvilla i Albir av oss, där barnen (5 och 9 år) kommer att börja på engelska skolan i september. Föräldrarna jobbar fortfarande på företag i Sverige men digitalt på distans från Spanien och kan därför testa livet i solen, på ett ekonomiskt tryggare sätt.
Vi ser även att de skandinaviska kunderna som köper bostad här lägger större vikt i en bostad med ett hemmakontor där de tänker sig kunna spendera merparten av året här jämfört med att de tidigare spenderat kortare semestrar här.

Tror du att trenden håller i sig när vi återgår till ett mer normalläge? 
– Pandemin har på många sätt påskyndat digitaliseringen i vår bransch. Särskilt här i Spanien där samhället inte är lika digitaliserat överallt, så kommer man att vara tvungen att implementera system som förenklar administrationen i kommuner och bland myndigheter. Jag är övertygad om att vi bara sett början av en mer digital frihet.

Har ni förändrat ert arbetssätt i och med pandemin?
– Våra kunder har ändrat sitt köpbeteende och allt fler köper boende på distans via videovisning och fullmakt under pandemin, och kan därför i lugn och ro komma ner till sitt nya boende när det passar dem. Det betyder att vi också arbetar mer digitalt med e-signeringar, QR-koder, virtuella 3D- eller videovisningar, samt fullmakter. På Bosatt fokuserar vi även på den livsstil och livskvalitet som våra kunder är ute efter. Därför samarbetar vi till exempel med digitala tjänster så som Bubotree för att kunna erbjuda tips och rekommendationer från oss i det området kunden är intresserad av men kanske inte vet så mycket om. Det har visat sig vara väldigt uppskattat.

Om Bosatt Costa Blanca: 
Fastighetsförmedlig på Norra Costa Blanca med systerkontor i Stockholm.
Grundades: 2017 av Thomas Pettersson som tidigare arbetat som registrerad
fastighetsmäklare i Sverige under flera år.
Antal anställda: Sju på kontoret i Albir innan sommaren är slut.
Omsätter: Målsättningen 2021 är att dubbla omsättningen från 2020.
Kunder: Cirka 20 ptocent av Bosatts kunder är svenskar. Därefter är det en blandning av norrmän, spanjorer, fransmän, britter, belgare, holländare, och tyskar.
Visningar i högsäsong: 15 stycken i veckan.

Om Janette Cohen
Ålder: 38 år
Familj: Sambo och två söner 5 och 9 år.
Bor: I en villa med fyra sovrum, pool och takterrass i Albir.
Bakgrund: Född i Sollefteå, uppvuxen i Halmstad, 15 år i Sthlm där hon arbetat i mediabranschen.
Udda talang: Hittar alla saker min sambo tappar bort
Senast lästa bok: Momo och kampen om tiden (med mina söner).

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.