Stjernfeldts fastighetsbyrå förmedlar villor och bostadsrätter i första hand i Osby och Älmhult. På kontoret arbetar erfarna mäklare med bred kunskap och stor lokalkännedom och ägaren Christer Stjernfeldt ser en styrka i att inte tillhöra en stor kedja.

Stjernfeldts består av ägaren Christer och hustrun Jennie längst till höger, med kollegorna Frank Setzer (mäklarassistent) och Johanna Samuelsson (fastighetsmäklare) till vänster i bild.

Osby är en tätort som är centralort i Osby kommun i Skåne län. Här bor man med vidsträckt natur inpå knutarna, samtidigt som det är nära de större städerna i Skåne. Osbys läge längs södra stambanan gör att det är enkelt och smidigt att ta sig till och från orten. När det gäller Älmhult är orten kanske mest känd för att det var där Ingvar Kamprad 1943 grundade IKEA. Älmhult är en tätort i Småland med skogen runt knuten.

Mäklarvärlden knackade på hos Stjernfeldts fastighetsbyrå, vars mål är att erbjuda kunderna en trygg och smidig bostadsaffär, där önskemål prioriteras.

Kontoret ligger mitt i Älmhult, med tre skyltfönster som vetter mot huvudgatan. Men byrån ska expandera – två nya fönster och mer yta ska välkomna fler besökare.

– Stjernfeldts fastighetsbyrå är en liten mäklarbyrå. Två mäklare och två assistenter samt en administratör, säger Christer Stjernfeldt, som arbetar med sin fru som är hans assistent sen 1993.

– Hon heter Jennie Stjernfeldt och jobbar som visningsvärdinna, men hon har även hand om en del av marknadsföringen, samt hjälper till vid intag, fotografering och annonsering. Sedan 2020 är också en av mäklarna, Johanna Samuelsson, delägare i företaget och hon har gjort ett fantastiskt arbete med att komma in på den lokala villamarknaden där vi tagit marknadsandelar ifrån de stora kedjorna.

Christer Stjernfeldt säger att han har gjort mäkleriet till en del av livet istället för att se det som ett arbete.

– Det har givetvis för- och nackdelar men det var faktiskt därför jag valde att bli mäklare, för att jag själv kunde styra mitt liv. Det är antagligen därför jag alltid tackat nej till att gå med i en kedja – för jag känner att jag vill inte att någon annan ska styra hur jag ska arbeta.

”… alla bostadsaffärer är unika, därför är det viktigt med en regelbunden kommunikation…”

Christer Stjernfeldt ser sig som personlig i sitt mäkleri.

– I och med att jag är verksam på en liten ort så håller vi på med väldigt många saker som kanske inte är så vanligt i större orter. Det kan vara allt ifrån bodelningar, bouppteckningar till företagsöverlåtelser mer allmän rådgivning inom allt som har med fastigheter att göra. Genom erfarenhet vet jag att alla bostadsaffärer är unika och att det därför är viktigt med en regelbunden kommunikation.

Med mer än 2 500 förmedlade fastigheter tillhör Christer Stjernfeldt en av de mest erfarna fastighetsmäklarna i landet. Hans intresse för fastigheter började under studietiden och examensarbetet på Växjö Universitets ekonomlinje var Smålands Fastighetsbyrå AB som Christer som sagt driver än i dag. Utöver småhus har Christer Stjernfeldt arbetat med gårdar och storhus sedan 1995. Kombinationen bra kunskap inom jord/skog, byggnadsteknik, civilekonom och fastighetsmäklare har visat sig lyckad under årens lopp. Christer Stjernfeldt har bra språkkunskaper och pratar engelska och tyska flytande.

– Jag fastnade för yrket för 28 år sen och tycker fortfarande att det är jättekul att arbeta. På vår hemsida under kategorin ”sälj din bostad” kan kunderna till exempel läsa mer om hur vi lägger upp arbetet inför en lyckad försäljning, säger Christer Stjernfeldt, som anser att det viktigaste när man ska sälja sin bostad är att affären känns stabil och trygg.

– Vi försöker alltid utgå från säljarens önskemål och vad denne vill få ut av affären. Eftersom vi inte lyder under en större kedja är vi mer anpassningsbara efter våra kunder. Vi vet hur man tillmötesgår både säljare och köpare och på grund av vår långa erfarenhet av fastighetsmarknaden kring Älmhult och Osby kan kunden tryggt lägga sin bostadsaffär i våra händer.

Han förklarar också att när det är dags för intag åker han hem till kunden och gör en värdering av bostaden. Under intaget går han igenom eventuella önskemål och kommer överens om hur man ska marknadsföra objektet för att väcka så stort intresse som möjligt.

– Vi ser alltid till att kundens bostad blir sedd av så många som möjligt. Vi marknadsför oss därför på olika plattformer för att nå ut till alla potentiella målgrupper. När vi gjort allt förarbete färdigt och kunden har godkänt det publiceras objektet på vår hemsida, Hemnet, Facebook med mera. Vi har även löpande en stor annons i tidningen Smålänningen.

När det kommer till självaste budgivningen håller Christer Stjernfeldt den alltid öppen. För varje nytt bud informeras säljare och de aktiva budgivarna via sms.

– Vi förvissar oss även om att kunden har finansieringen klar och frågar om de vill göra några ytterligare undersökningar av fastigheten innan köp. Det är därför viktigt att säljaren informerar om de fel och brister hon känner till i fastigheten.

Möckelsnäs Herrgård, en hotellanläggning som förmedlades i våras. Köparen, en tysk privatperson, letade efter ett fritidshus med slog till på några kvadratmeter extra.

I och med att Christer Stjernfeldt arbetar med väldigt olika typer av fastigheter är det också väldigt olika typer av kunder. Utöver vanliga svenska fastighetsköpare så arbetar han mycket med internationella kunder, samt med kunder ifrån våra grannländer, främst Danmark och Tyskland.

– Vi förmedlar allt ifrån billiga ruckel till herrgårdar och industrier och arbetar mycket med utländska kunder och har nog förmedlat 1 500 fastigheter till utländska kunder under årens lopp. Lokalt är det kedjorna som är mina huvudsakliga konkurrenter på Villasidan. När det gäller landet så har jag nytta av min nisch och erfarenhet med utländska kunder, som ger mig en konkurrensfördel. Vi är obundna och har ett brett samarbete med olika banker, jurister, intresseorganisationer både i Sverige och utomlands.

Sommaren står för dörren. Men Stjernfeldts fastighetsbyrå har inte så stora säsongsvariationer, utan Christer Stjernfeldt tycker att det har varit fullt ös under väldigt många år.

– Men precis som hos de flesta mäklare i landet så har det varit en galen marknad det senaste året. Vi brukar normalt förmedla omkring 130-140 fastigheter per år på två mäklare men nu under pandemin har vi förmedlat omkring 230 fastigheter på två mäklare – så det börjar kännas att det är dags för lite semester.

Christer Stjernfeldt berättar att man håller på att utveckla verksamheten med många intressanta projekt.

– Vi dubblar kontorsytan redan i år – och jag räknar med nyanställningar de närmast åren. Och mitt tips till andra i branschen som vill köra eget är att våga vara personlig och ge järnet. Aktivitet är tricket för att lyckas. Jag startade från ett blankt papper och det har jag aldrig ångrat.

 

Christer Stjernfeldt
Född: 1968 i Lönsboda i norra Skåne.
Yrke: Fastighetsmäklare.
Familj: Fru, två barn, barnbarn och hund.
Fritidsintresse: Fastigheter och åter fastigheter, båtar och roliga bilar.
Bor: I villa.
Flyttade senast:1999
Drömboende: Att bo i en sekelskiftesvilla, skulle gärna bygga en minimalistisk villa vid en sjö.
Viktigaste branschfrågan: Sverige system med en opartisk mäklare är unikt. Tror det är få länder i världen där det är så billigt att förvärva en fastighet som i Sverige och när man summerar mäklartjänsten, lagfart med mera tror jag vi är dåliga på att förmedla detta vidare till kunder. Jämfört med de flesta länder så får man i Sverige både en mäklaretjänst och en notarietjänst till ett ”all inclusive”pris som är oslagbart.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.