”Det kommer alltid att behövas mänskliga kontakter för att skapa affärer”

Jens Lapidus, född 1974, var i femton år verksam som jurist och advokat. 2006 debuterade han med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade böcker. Snabba cash har sålts till över trettio länder, däribland USA och England, och filmatiserats i regi av Daniel Espinosa. Uppföljaren Aldrig fucka upp utkom 2008 och är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även de kriminellas egen inre logik. 2011 kom den tredje titeln i serien om Stockholms undre värld: Livet deluxe. Även de två senare delarna i trilogin filmatiserades med stor framgång och fick namnen Snabba cash II och Snabba cash – Livet deluxe. Foto: Nicklas Thegerström/Albert Bonniers Förlag

Sverige i en nära framtid. Segregationen har löpt amok och motsättningarna exploderat: för att skydda resten av samhället har murar byggts runt no-go-zoner där invånarna kontrolleras genom ”särområdeslagar”. Största området är Järva, även kallat Paradis City. När inrikesministern ska hålla sitt valtal där händer det som inte får hända: kravallstaketen vräks omkull, skottlossning utbryter och hon förs bort av maskerade män.

Politisk härdsmälta hotar och polisen står handfallen. Men ledningen vill ha lösningar, oavsett metod. Den anhållne Emir skickas in för att hitta ministern. En gång var han legendarisk MMA-fighter, idag lider han av njursvikt. Hållhaken är obarmhärtig: utan dialys dör han inom fem dagar.

Jens Lapidus är tillbaka med en stenhård och actionladdad skildring av ett land som håller på att falla isär.

Paradis City är en skildring av ett Sverige som håller på att falla isär. Hur kom du på att skriva om detta?
– Jag bodde några år på Mallorca och befann mig på avstånd från Sverige, rent geografiskt. Med den utgångspunkten ville jag beskriva ett Sverige på avstånd, fast i tiden. Så Paradis City är en dystopi som utspelar sig några år från nu, där har jag dragit ut en hel del negativa samtidsfenomen och förstorat upp dem.

Vilken är din favoritförfattare och varför?
– Jag älskar bland andra Sofi Oksanen och Karl-Ove Knausgård. Ska jag nämna en absolut favorit så är det den amerikanska kriminalförfattaren Don Winslow, han har en mycket närvarande men samtidigt episk stil, dessutom känns hans böcker extremt vederhäftiga.

Våra läsare är i huvudsak mäklare. Hur tror du det skulle funka för denna yrkesgrupp i Paradis City?
– Hehehe, jag tror att en del av matchningen i framtiden kommer kunna skötas med hjälp av ai, men samtidigt kommer det alltid att behövas mänskliga kontakter för att skapa affärer mellan folk. En ai kan nog vara hängiven men att kunna inge förtroende och dessutom vara offensiv samtidigt som man är hövlig: sånt kan bara riktiga människor.

Vinn ditt eget exemplar av boken, värde cirka 199 kronor

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 03” senast den 30 juni. Vi drar vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som ger ut denna bok?

1 Albert Bonniers Förlag
X Natur & Kultur
2 Studentlitteratur

Fråga 2: Vem tar över rollen som vice vd på Svensk Fastighetsförmedling i höst?

1 Erik Wikander
X Erik Niva
2 Erik Thorell

Fråga 3: Vilken känd kompositör skrev Brandenburgkonserterna?

1 Johann Sebastian Bach
X Frederic Chopin
2 Wolfgang Amadeus Mozart

*    *    *

Grattis David Aspnor!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 ”Expedition Sverige” ges ut av Natur & Kultur (X). 2 Janne och Didi jobbar på Fastighetsmäklarna ABC (2). 3 Fastighetsmäklarinspektionen ligger i Karlstad (2). David Aspnor heter vinnaren i vår förra tävling och han har vunnit boken ””Expedition Sverige” av Linda Åkerberg (värde 239 kr).

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.