Trenden att villapriserna stiger mer än bostadsrättspriserna håller i sig. Det syns bland annat i Valueguards senaste prisindex, som steg med totalt 1,4 procent i maj och där bostadsrätterna stod för 0,8 procent medan villorna steg med 1,7. Årsförändringen för villor har varit över 20 procent i tre månader nu.

KÄLLA: Valueguard

Erik Olsson kommenterar i Valueguards marknadsrapport att vi efter semestern får se hur marknaden reagerar på återinförandet av amorteringskravet.

– Det vore bra om det inte kombineras med en oro för stigande räntor eller minskade ränteavdrag. I ett läge där bostadspriserna är högre än någonsin krävs en hel del för att försvara prisnivån vi redan har. Att bankerna har sänkt kalkylräntan gör samtidigt att betalningsförmågan ökar avsevärt genom att man får låna betydligt mer.

Han menar att om man låter en mäklare värdera om bostaden kommer den stora prisuppgången göra att värdet stiger vilket sänker belåningsgraden.

De väntar sig också en fortsatt stark marknad i sommar trots sommarlov.

– Vi räknar med stor aktivitet på en stark marknad med priser som stabiliseras på historisk hög nivå under sommaren, kommenterar Erik Olsson.