Villapriserna i maj steg med i genomsnitt två procent och bostadsrätterna med en. På årsbasis i riket har villorna ökat med 20 procent och bostadsrätterna med 13. För första gången sedan mätningarna startades har priserna nu ökat tvåsiffrigt i samtliga storstadsområden.
Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Vad gäller bostadsrätter steg priserna med 1-2 procent överallt utom i Storstockholm och centrala Göteborg där de var oförändrade.

– Årstakten för bostadsrätter varierar mellan 11 och 13 procent i Stockholms- och Göteborgsområdet, medan de i Malmöområdet ökat med 20 procent eller mer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Villapriserna fortsatte också att öka på samtliga ställen med 1-2 procent.

– Samtliga årstakter för villor ligger på fortsatt mycket höga nivåer, 19 procent i Storgöteborg, 24 procent i Storstockholm och 23 procent i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Priserna på bostadsrätter passerade redan för några månader sedan 100 000 kronor kvadraten i Stockholm, i Göteborg närmar de sig 70 000 och Malmö 40 000. Medelpriset på en villa var i maj 4,3 miljoner kronor i riket; 7,4 miljoner i Storstockholm; 6,0 i Storgöteborg och 5,6 i Stormalmö.

Mäklarsamfundet säger i en kommentar att det utöver pandemieffekten sannolikt är årstiden att tacka för fortsatta prisökningar på villor.

– Nu ser vi hur vaccinationsgraden ökar och samhället sakta öppnar upp. Det återstår att se hur det kommer att påverka bostadsmarknaden, men det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, vd.