Alexander Bragestad kommer från Trondheim i Norge och läser andra och sista året vid Luleå Tekniska universitet. Han lockades av fastighetsmäklaryrket för att där kan han kombinera två passioner, att få arbeta med människor och att samtidigt ha ett tävlingsmoment med i vardagen. Hans drivkraft är att bidra till att få människor att le. Han har här en frågeställning om digitala visningar och ansvar.

– Digitala visningar är något som blivit mycket populärt med tanke på pandemin. Hur ser man till som mäklare att kunden uppfyller sin undersökningsplikt enligt lag på en sådan, om kontrakt skrivs utan fysisk närvaro? Vad har man för ansvar som mäklare, när man är den som håller i kameran?

Svar:

– Det är viktigt att säkerställa dels att informationen om undersökningsplikten har framgått till kunden dels även att de har förstått innebörden av den. Detta måste vara extra tydligt. Viktigt är också att uppmana kunden att fullfölja sin undersökningsplikt. Kan inte kunden göra det själv så rekommenderar man som mäklare dem att ta hjälp av någon som kan göra det för deras räkning. Antingen genom någon de känner eller av en sakkunnig.

Matz Ågehäll, kontorsägare/fastighetsmäklare på ERA. Han har mäklat i 31 år och haft eget företag i 25 år. Har i dag två kontor, ett i Norrköping och ett i Kolmården.   

Ta hjälp av våra kunniga experter
Vi fångar särskilt upp frågaor och funderingar från blivande mäklare. Rekdaktionen letar svar bland personer med spetskunskap verksamma i olika delar av branschen. Mejla dina frågor till experterna@maklarvarlden.se.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.