De som får tillbaka på skatten i år har planer för pengarna – att renovera och att investera för framtiden.
Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av betallösningsföretaget Ecster.

Tre av tio svenskar har trots ökande arbetslöshet fått en bättre ekonomi under pandemin, och mindre än var tionde har sett en försämring. Tiden har många använt till att renovera sina hem, vilket de tros fortsätta med – två av tio kommer att satsa mer på det och bland husägarna närmare tre av tio, visar undersökningen.

– Med begränsade resmöjligheter och hemarbete som en del av det nya normala verkar många fortsätta vilja rusta upp sin bostad. Många ser det säkert också som en god investering med tanke på hur bostadspriserna har utvecklats den senaste tiden, säger Johan Nordström, Sverigechef på Ecster, i ett uttalande.

Det visar sig även i vad svenskarna tänker göra med skatteåterbäringen. Den som inte sparar, vilket är hälften, använder den ofta till renovering – 17 procent.

– Renoveringsviljan har fortsatt att öka de första månaderna på året enligt försäljningssiffror från SCB och siffror om användande av rotavdrag från Skatteverket. Och skattepengarna verkar kunna ge ytterligare en knuff, säger Johan Nordström.

Undersökningen genomfördes i maj med 2371 personer mellan 16 och 79.