De träffades i sjunde klass i Järfälla norr om Stockholm och blev bästisar nästan direkt genom moppar och thaiboxning. Över 40 år senare är de fortfarande inte bara vänner, utan affärspartners sedan många år.
Mäklarvärlden gjorde en dubbel för denna månads Månadens intervju och träffade Svenska Mäklarhusets och Svensk Nyproduktions grundare Lars Björkstrand och Niclas Spång via Teams.

Lars Björkstrand och Niclas Spång. BILD: Svenska Mäklarhuset/Svensk Nyproduktion

Så, vilka är ni?
– Det är det nog bättre att andra svarar på, men… Jag gillar att arbeta. Tyvärr. Det är kul, jag är en passionerad arbetare. Sen bryr jag mig mycket om att saker ska vara rätt och rättvist. En liten paradox är att jag gillar ordning och reda och är analytisk samtidigt som jag är lite halvgalen när det gäller att hitta på nya saker, säger Niclas Spång, som utöver grundare är styrelseordförande för koncernen Svenska Mäklarhuset AB.

Håller du med om det här, Lars? Samt – du då?
– Det gör jag absolut. Och om man frågar mig brukar jag lämna en garanti att om man är med mig så händer det alltid någonting. Visionär är väl ett ord folk brukar använda. Jag gillar att bygga saker, skapa, både fysiskt och i tankar och idéer. Vi har båda mycket idéer och ser möjligheter, säger Lars Björkstrand, som han utöver grundare är vd för hela härligheten samt har operativt ansvar för systerföretaget Svensk Nyproduktion.

Niclas Spång håller också han med om Lars Björkstrands egen analys över sin person. Duon är överlag samspelta, vilket sannolikt är att vänta efter över fyrtio år av vänskap.

Det var 1977 som Niclas Spång flyttade till Järfälla där Lars Björkstrand redan bodde, och de började i samma sjundeklass. Mopeder, brottning och thaiboxning var gemensamma intressen och de blev vänner nästan direkt.

– Minnet är bra men det är ganska länge sen. Sedan är huvudsaken alltid att man lirar ihop, att man förstår varandra. Det går intuitivt när man är ung och sedan förstår man mer och mer varför det blev så ju äldre man blir, säger Niclas Spång.

– Ja, vi blev väldigt goda vänner. Umgicks och gjorde det man gör när man är tonåring, reste tillsammans och ja, det mesta, säger Lars Björkstrand.

Tretton år efter första mötet startade de Svenska Mäklarhuset tillsammans, efter att ha läst till marknadsekonomer och tagit en fastighetsmäklarkurs. Dessförinnan hade de hunnit med både militärtjänst och karriärer i vitvarubranschen (Lars) respektive som ingenjör på Ericsson (Niclas). Niclas Spång jobbade dessutom på en datafirma under uppstartsperioden av Svenska Mäklarhuset 1989, vilket var något av en förutsättning för att det alls skulle bli något – detta då de broderligt delade på hans lön så att vännen kunde fokusera helt på företaget.

– Lasse var mer operativ på plats då.

Lars Björkstrand hade under sin tid i vitvarubranschen haft ett lunchgäng i Järfälla där en jobbade på Svensk Fastighetsförmedling. Denna tog över ett av deras kontor och sedan tog det tre veckor innan han ringde Lars och sa att ”nu har du sålt kylskåp och spisar, är det inte dags för lägenheter och hus?”. Lars höll med och började på kontoret.

– Jag jobbade där i knappt nio månader innan vi startade eget som i princip nyexade. Niclas och jag hade redan tidigare bestämt att när vi pluggat klart ska vi prova egen verksamhet, och hade sökt oss fram genom att sälja konfektion, datorer, dammsugare via dörrknackning… Men i mäklarbranschen såg vi enorma möjligheter.

Svenska Mäklarhuset registrerades i februari 1990 och startade sitt första kontor hemma i Järfälla. Eftersom Niclas Spång fortfarande jobbade och de samtidigt sålde datorer och annat i samma lokal behövdes ingen finansiering – allt gjordes med egna medel.

Sedan, som för att visa att inte allt genast går som man tänkt sig, kom finans- och fastighetskrisen.

– Vår kostym var ganska snäv på den tiden och vi hade inget större kapital eftersom vi precis hade startat, men det var väldigt nyttigt att börja där. Vi har fått uppleva att marknaden blivit bättre och bättre istället för att börja i en tid där man täljer guld med kniv, säger Lars Björkstrand om perioden.

Niclas Spång håller med och säger att han hör om andra som tycker likadant, att det finns en stor nytta i att ha det tufft i början.

– Man blir mer ödmjuk och får större respekt för uppgiften. Vår slogan i början var att vi är bäst på visningar eftersom vi alltid varit noga med hur de går till, men 92-93 gick det ju i princip inte att sälja några bostäder. Från den verkligheten kom insikten att man måste vara jävligt duktig på att sälja. Nu ser det annorlunda ut, visst man måste kunna en massa annat också men bostäderna säljer sig själva vilket de inte gjorde då.

Internet var definitivt inte något i var mans hushåll i början av nittiotalet, utan det handlade om en skrivmaskin med karbonpapper, framkallade fotografier, klister och fysiska brevlådor. Annonserna i DN var oftast utan bild och om det var en var den svartvit. Första mobiltelefonen skaffades 1991 och ”den var så stor att kavajen hängde snett – om den gick ned i fickan överhuvudtaget”.

– Antennen petade dig i örat, och det var Sveriges flaggskepp som tagits fram av Ericsson. Allt var väldigt annorlunda då, säger Niclas Spång.

Han satt i Fastighetsmäklarförbundets styrelse 1997 när det började hända saker, till exempel att Hemnet startades och att Svenska Mäklarhuset konceptualiserade franchisetanken. Lars Björkstrand säger att de nog var en av de första byråerna i landet att göra det.

– Efter Skandiamäklarna. Det var deras konsulter som hjälpte oss efter att ha gjort deras tre-fyra år tidigare.

De har båda också suttit i styrelser i Mäklarsamfundet och menar att utgångspunkten alltid varit att förändra mäklarbranschen till det bättre.

– Den ambitionen har drivit oss hela tiden. Vi har velat skapa nya vinklar och gillar att utveckla och bygga saker. Så att vara med och hjälpa till och ta ansvar tycker jag är viktigt än i dag. Till exempel är jag ordförande i den lokala basketklubben för att det är viktigt att ställa upp i samhället och göra något vettigt. Vi var tidiga med SOS Barnbyar också som huvudpartner men blev tvungna att backa till ett mindre samarbete när de höjde priset, säger Niclas Spång och tillägger att de även varit med och hjälpt Högskolan i Gävle att utveckla sin säljprofil för fastighetsmäklarutbildningen.

2012 beslöt de sig för att starta systerbolaget Svensk Nyproduktion. Innan det hade de ”egentligen bara någon promille” av marknadsandelarna i nyproduktion.

– I dag är vi en av de ledande i landet och har varit marknadsledande på nyproduktion i Stockholms län de senaste åren. Där säljer vi cirka 2500 nyproducerade lägenheter per år. Dessutom hyr vi ut fastighetsmäklare som konsulter till byggbolagen från tid till annan när de har toppar, säger Lars Björkstrand.

– Såvitt jag vet är vi ensamma i landet om ett partnerskap med fastighetsmäklare ute i landet som kan jobba med Svensk Nyproduktion och få vår certifiering där man kommer åt våra nätverk, vilket stärker deras konkurrenskraft mot de större kedjorna. Vi började med det när pandemin kom och finns i dag på tio ställen från Helsingborg till Skellefteå.

Är det bara ni två som äger hela SMH och Svensk Nyproduktion eller är det fler inblandade?
– Vi är ensamma ägare till koncernen, sen har vi minoritetsägare som äger nio procent i två av bolagen. Vår vice VD och ekonomichef Peter Åkerhielm är en av dem, han började som konsult hos oss 2000 så han har bara varit med i tjugo år… en färsking, säger Niclas Spång och skrattar.

Hur ger ni er själva betalt – lön eller något annat sätt?
– Vi får lön, absolut. Vi kommer överens om lönenivån vi behöver, vill ha och företaget klarar av. Vi har aldrig kört provision egentligen. Sen bestämmer vi indirekt men det är upp till bolagsstämman att föreslå utdelning utifrån vad vi tycker, säger de båda.

Hur mycket tjänar ni?
– Tillräckligt. Men man vill väl alltid ha mer, säger Niclas Spång.

– Vi tjänar ok. En av anledningarna till att jobba är ju att få bröd på bordet, säger Lars Björkstrand.

Trivs ni med vad ni byggt upp eller vill ni vidare?
– Marknaden ändras och förutsättningarna ändras. I veckan hade vi en workshop om vad som behöver göras för att vara attraktiva 2025 på grund av digitaliseringen – var sitter man, vad kommer att förväntas av mäklarpartners, vad behöver vi göra för att ställa om. Branschen är hela tiden i förändring och vi tittar i spåkulan så gott det går, säger Lars Björkstrand.

– Det finns lika mycket till och ännu mer. Vi vill ha de nöjdaste medarbetarna, de lönsammaste franchisetagarna och den bästa kundresan. I fredags konstaterade vi att vi gjort all time high i kedjan tolv månader i sträck så det firas i veckan. Det går bra och vi är ödmjukt tacksamma med tanke på pandemin och vi tänker på dem som är i drabbade branscher, säger Niclas Spång.

Hur mycket jobbar ni?
– Om man tycker att något är riktigt roligt blir det inte betungande att jobba mycket. I dag sitter vi inte på kontoret 9-17 men jag jobbar på ett sätt där jag hinner med det mesta jag vill göra. Sen är det klart att på sikt kanske man inte vill jobba på det viset men som det känns nu, med den expansiva tid vi är i, känns det bara roligt att vara med. Det är ett sätt att leva, för att ta en klyscha, säger Lars Björkstrand.

– Timmar hit och dit, vi har varit egna i 31 år så frågan är svår att ta in. Jag sitter inte på kontoret 40 timmar i veckan om det skulle vara någon mätpunkt, men det är som för alla andra en möjlighet och en risk att telefonen är med överallt. Men inte vid middagsbordet, där är det nolltolerans. Vi äter middag tillsammans, sitter kvar till alla har ätit upp, och pratar. Jag kanske inte alltid lever som jag lär men för barnen har inte mobiler tillåtits i sängen utan man stänger för kvällen och går och lägger sig. Men ja, det är svårt att räkna ut. Hur mycket jobbar du själv?

Hmm…
– Vill man ens veta det, frågar sig Niclas Spång.

Tänker ni gå i pension samtidigt?
– Pension, vad är det? Så länge det är kul fortsätter vi.

Han menar att de är några av få som lyckats driva eget tillsammans så länge och fortfarande ha kul och inte hata varandra. En av deras första slogans var ”vi har lite roligare” och de båda tycker i dag att den nog passade bättre än de någonsin trodde då.

– Det gäller alla, tror jag. Är det kul blir det ofta bra, kommenterar Lars Björkstrand.

Mäklar ni något fortfarande eller blir det mest administration?
– Jag säljer mycket, till till exempel bostadsutvecklare så att de ska vilja anlita oss, men nej jag gör inte så mycket visningar. Ibland för att se hur det är, vilket är viktigt, men framför allt tar jag in projekt och uppdragsgivare, säger Lars Björkstrand.

Inte heller vännen och kollegan mäklar särskilt mycket längre, men:

– Jag har sålt hus i närtid och med det menar jag 2019. Inget i fjol måste jag erkänna, men annars försöker jag sälja ett eller två objekt mer eller mindre varje år. Jag är ju medansvarig för mäklarverksamheten på successionssidan och är involverad i vårt ursprungskontor i Järfälla. Att mäkla är bland det roligaste som finns, både intag och visningar, och det är nästan en sorg att inte kunna prioritera det oftare. Att stå där med fötterna i myllan och göra vårt egentliga jobb, som allt grundar sig på, är superviktigt och jag har stor respekt för det. Vår vd Mikael Meyer står själv och säljer i nutid och vi har en snarlik filosofi i att det är viktigt att ha en ödmjukhet och en platt organisation med nära till huvudkontoret där man ska känna att de förstår en. Men det går inte att vara överallt.

De säger att de kan det mesta om branschen efter alla år, men att det i dag definitivt finns de som kan mäkla betydligt bättre än någon av dem eftersom de gör det varje dag.

– Ingen tvekan om det, vi har enormt talangfulla och superseriösa mäklare som vi försöker lyssna in så mycket vi kan. Jag är imponerad av dem och hur de anpassar sig till kunder och marknad, säger Niclas Spång.

Just nu är den nya mäklarlagen en utmaning och duon gör sitt bästa för att bistå med information från bland annat  Mäklarsamfundet och utvärdera mäklarsystem och leverantörer som ska underlätta alla kontroller. De menar att det är en tydlig trend att ansvaret på mäklarna ökar.

– Det blir tuffare och tuffare. Men nuförtiden är hjälpmedlen bättre och mobiltelefonerna mindre.

Från tidningen Fastighetsmäklarfakta, vilken enligt Kungliga bibliotekets Libris var ett ”informationsorgan för Sveriges aktiva fastighetsmäklares riksförbund” som fanns på 90-talet.

FAKTA

Namn: Lars Björkstrand.
Yrke: Vd med operativt ansvar för nyproduktionen.
Ålder: 56.
Bor: Danderyd.
Familj: Blivande fru, fem barn och två bonusbarn.
Arbetsplats: Svensk Nyproduktions huvudkontor.
År som mäklare: Registrerad 1990.
Det här gör jag på fritiden: Är i skärgården en del och försöker tillbringa tid både på golfbanan och tennisbanan.

Namn: Niclas Spång
Yrke: Styrelseordförande för koncernen.
Ålder: 56.
Bor: Järfälla.
Familj: Tre barn, fru och hunden Viggo.
Arbetsplats: Svenska Mäklarhusets huvudkontor.
År som mäklare: Registrerad 1990.
Det här gör jag på fritiden: Spelar tennis och trummor ibland, förutom det umgås med familj och goda vänner. Vi är även i Spanien rätt regelbundet när det inte är corona.