BILD: Fastighetsbyrån

Fastighetsbyrån har kartlagt vilka adresser som är dyrast i Sverige och föga förvånande är det Stockholm som leder ligan. I topp ligger Mårdvägen i Bromma som har ett genomsnittspris på drygt 18,5 miljoner kronor för en villa. Dessutom hittas ytterligare sex Brommaadresser på topp tio-listan.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik/Fastighetsbyrån

Skillnaden mellan länen är stor. I till exempel Blekinge heter dyraste gatan Barkassgatan och där betalar köparna i genomsnitt 3,76 miljoner för en villa.

– Det är slående på vilka höga prisnivåer de dyraste gatorna ligger men även vilka stora skillnader det är mellan olika delar av landet. Det senaste året har priserna stigit kraftigt i hela landet även på de mest exklusiva adresserna med attraktiva lägen och bostäder, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Vad gäller de dyraste kvadratmeterpriserna dominerar Östermalm i Stockholm som brukligt, men etta ligger Klara Västra Kyrkogata på Norrmalm med ett snittpris på 134 792 kvadraten.

Dyrast utanför Stockholm är Agardhsgatan i Båstad där man i genomsnitt får betala 109 263 kronor per kvadratmeter och 12,3 miljoner för ett hus.

Kartläggningen baseras på försäljningar de senaste två åren.