2020 blev ett rekordår för Notar där ”Årets rookie” heter Andreas Rosenberg.

Grattis, Andreas! Hur bar du dig åt?
– Stort tack! Såklart genom ett hårt arbete. Många sena kvällar och långa veckor. Jag hade inte klarat mig utan mina grymma kollegor men framförallt min mäklarassistent som underlättar min vardag något oerhört. Har haft som tydligt mål att ta hem rookie-priset så det var sjukt kul att vinna. Speciellt som det är resultatbaserat blir det ett kvitto att jag gör saker rätt. Nu är det bara fortsätta sikta högt och ta mig uppåt i listorna bland alla rävar.

På din hemsida berättar du att du är en avdankad fotbollsmålvakt. Berätta mer om det och om du haft nytta av bolltalangen i mäklaryrket.
– Haha, ja kanske egentligen var bristen på bolltalang som gjorde mig till målvakt. Parallellen mellan fotbollen och mäklaryrket ger ju ett självklart svar i vinnarinstinkten. Den lyser ju igenom i livet som mäklare. Jag har riktigt svårt för att förlora, allt ifrån säljuppdrag till att inte få affärer att gå igenom.

Vilket lag håller du på och vad tror du Zlatans comeback i landslaget har för betydelse för svenska landslaget? Högt läsvärde på denna fråga…
– Sen barnsben är det AIK som gäller så det är ju helt enligt egen värdegrund att vi på Notar är stolta huvudsponsorer. Liverpool är ett annat lag jag håller på och det är en av de sakerna som står högst på agendan när den pandemin lägger sig, att åka till Anfield och titta livefotboll. Zlatan tillbaka – ja! Slutar aldrig imponeras av honom. Sommaren är räddad och EM-guldet kommer hem till Sverige nu!

Vad fick dig att bli mäklare från början?
– Efter gymnasiet var tanken att börja plugga till mäklare men det rann ut i sanden. Saknades väl matte C och var inte speciellt sugen att sätta mig i skolbänken igen. Har jobbat med försäljning sen dess och jag har alltid velat jobba med människor. Sen brinner jag för att göra affärer. Det finns något ”jäkligt” tillfredsställande i att göra affärer där alla parter är vinnare. Det är ju det riktigt härliga med att vara mäklare. Att varje försäljning är en möjlighet att ha en supernöjd säljare samtidigt som köparen också är supernöjd.

Dina styrkor som mäklare och vad kan du bli bättre på?
– Min största styrka är nog att jag ser mitt jobb som min livsstil. Det är lätt att jobba med någonting och så gott som hela tiden vara tillgänglig när man tycker att det är så kul som jag gör. Just att finnas tillgänglig är viktigt för mig då en säljare anlitar mig och min tid, i tid och otid. Sen vill jag tro att min säljbakgrund ger mig en ytterligare edge i konkurrens mot många övriga mäklare. Att vara mäklare är en ständig process av utveckling. Det finns alltid saker som jag behöver utveckla och det är nog en av de sakerna jag gillar bäst med yrket. Jag skulle verkligen behöva förbättra mitt eget arbete med sociala medier. Jag skulle nog få en del extra försäljningar via mitt privata nätverk men jag har valt att hålla sociala medier som en mer privat plattform än en yta att visa världen hur störst-bäst- och vackrast man är. Det är ju redan alla andra mäklare ändå.

Temat i vårt nummer är juridik. Hur håller du dig uppdaterad på det området?
– Både Fastighetsmäklarförbundet och Fastighetsmäklarinspektionen kommer ofta med matnyttig information, så mycket inhämtas därifrån. Juridiken har så pass stor del i yrket så jag tycker det är bra att organisationerna ger oss möjlighet att hålla oss uppdaterade genom nyhetsbrev och utbildningar.

När flyttade du själv senast och vad har du själv för erfarenheter av mäklare?
– Flyttade till Söder i september. Har generellt sett haft goda erfarenheter av mäklare. Av de mäklare jag genom åren anlitat har den ena fått sälja ytterligare två bostäder och den andre har jag kommit att börja jobba med. Jag gillar mäklare som kan sälj och alltid vill driva säljprocessen framåt, tillsammans.

Sist men inte minst, hur skulle mäklaryrket kunna bli ett ännu mer attraktivt yrke?
– Riktigt bra fråga. Jag tycker ju nu när folk börjat jobba hemifrån så har det blivit ett än mer attraktivt yrke med lite mindre riktigt sena kvällar. Tror det tidigare har fått många att inte vara hållbara i yrket, att man har haft svårt att få göra tid för eget liv på grund av alla sena kvällar.