Det senaste året har det genomsnittliga fritidshuset blivit 13 procent dyrare, samtidigt som snittiden för att sälja sjunkit till 14 dagar. Förra året tog det 20, rapporterar SBAB med hjälp av siffror från Booli.

Utbudet av stugor är också mindre än på flera år – mellan 5 april och 2 maj fanns 2188 till salu, att jämföra med 2434 förra året och 3043 samma period 2019.

– Man kan reflektera lite över att det ska gå så fort att köpa sin sommardröm, men så ser tyvärr fritidshusmarknaden ut just nu. När det är en obalans mellan utbud och efterfrågan, och när efterfrågan som nu är högre än utbudet kan det gå fort, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Prisintervallet är stort och sträcker sig mellan 90 000 för en liten stuga i Värmland och 28,5 miljoner för ett hus i Bohuslän. Dessutom går priserna upp med i genomsnitt en fjärdedel, 25,4 procent, mellan ut- och slutpris.

Snittslutpriset i riket ligger på 2 170 600 kronor, från Stockholms 3,6 miljoner till Kronobergs 1,1.