Mäklarsamfundet rekryterade nyligen en näringspolitisk expert från riksdagskansliet. Han heter André Nilsson och var utredare för Liberalerna och ansvarade bland annat för att utveckla partiets bostadspolitik. Vi tog ett snack med honom.

Hej André Nilsson! Vem är du och hur kommer det sig att du börjat arbeta för Mäklarsamfundet?
Mina rötter finns på Närkeslätten. Nästan alla vuxna i min omgivning arbetade med byggande på olika sätt, och alla har haft intressen för hus. När jag var liten åkte vi ofta runt i bilen och kollade på alla nybyggda hus. Som filosofiskt lagd funderade jag då mycket på hur byggande, marknaden och allt runtomkring skulle kunna fungera bättre så att fler skulle kunna flytta till en bra bostad. 2009 flyttade jag in till Stockholm för att utbilda mig på Handelshögskolan, men det blev snart politiken som upptog största delen av min tid. De senaste tio åren har jag arbetat med bostadspolitik i olika roller. Jag har arbetat mot en bättre bostadsmarknad som konsult, ungdomsförbundare, politiker och utredande tjänsteman. Nu är målsättningen att jag som näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet ska stärka påverkansarbetet så att mäklarbranschens röst hörs bättre i bostadsdebatten. Det är mäklarna som är på plats när bostadsmarknaden sker i verkligheten och det perspektivet som ni bär på vill jag lyfta till beslutsfattare.

Varför är det viktigt för branschen med påverkansarbete?
Som mäklare är man beroende av en välfungerande och stabil marknad där det är enkelt och tryggt för människor att flytta. Tyvärr är den svenska bostadsmarknaden allt annat än enkel. Höga skatter, hårda kreditrestriktioner och andra trösklar till att flytta hindrar människor från att uppfylla sina bostadsdrömmar. Vi ser det dels i äldre som bor kvar i tvåplansvillor för att de är rädda för en skattesmäll om de flyttar, dels yngre som inte lyckas ta sig över trösklarna till en första bostad. Vi skulle behöva cirka 250 000 fler överlåtelser om året för att nå den rörlighet som bostadsmarknaden behöver. Det finns gott om frågor som vi samlat behöver påverka för att det ska bli enklare att flytta. Fler bostadsaffärer skulle vara bra för samhället.

Vad gör du när du inte arbetar med bostadsfrågor?
Som ursprungslantis älskar jag att vara ute i naturen. På vardagskvällar är jag ofta ute i Nackareservatet eller inne med en bok i handen. Under min uppväxt spelade jag gitarr och bas i olika band, så det är inte helt ovanligt att jag klinkar på gitarren hemma.

Är det något särskilt som förvånat dig sedan du började på Mäklarsamfundet?
Jag skulle inte säga förvånade, men det har blivit väldigt tydligt hur hårt mäklarna arbetar. Det är något som jag önskade att fler fick se. Det är ofta obekväma arbetstider och många olika processer som kräver snabbt agerande från mäklaren samtidigt. Under våren kommer jag att se till att lära mig mycket mer om mäklarna, och jag kommer att se till att ta några praktikdagar på mäklarkontor under våren för att bättre förstå den vardagen.

Om du fick drömma fritt, vad skulle du vilja ändra på för att förbättra för mäklarna och branschen?
Långsiktigt skulle jag vilja se rimligare kreditgivning som tar större hänsyn till individen och som gör att fler tillåts köpa ett boende. Utöver det så saknar Sverige startlån och särskilt skattegynnat bosparande, det borde vi ändra på. Får jag önska en sak till skulle det vara avtrappad reavinstskatt för den som bott länge i sin bostad. Bostaden är inte en spekulativ investering, det är ett hem. Den borde inte heller beskattas på samma sätt eller högre, än en spekulation på börsen. Helt ärligt tror jag att det finns relativt goda förutsättningar att skapa positiva förändringar i relativt nära framtid. Vi är många som ser att bostadsmarknaden skulle kunna vara öppen för fler och fungera mycket bättre än idag med några relativt små förändringar. Det är den som idag inte har möjlighet att skaffa sig en bostad som jag tänker på när jag motiverar mig med att arbeta med de här frågorna. Tillsammans kan vi se till att fler kan förvekliga sina bostadsdrömmar.


Faktaruta André Nilsson

Född: 1989.

Bor: Björkhagen, Stockholm.

Familj: Sambo.

Började på Mäklarsamfundet: 15 februari 2021.

Gjort tidigare: Kommer närmast från Liberalernas riksdagskansli där han arbetat som utredare och bland annat haft ansvar för partiets arbete i Civilutskottet och därmed även bostadspolitiken.

Drömboende: Ett hus med ett högt torn för utsiktens skull, eller ett hus vid vattnet med egen brygga och båthus.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.