Gofab Fastighetsbyrå har förmedlat bostadsaffärer i drygt 30 år på Västkusten – och inte en enda av mäklarna som jobbat där har slutat för att börja hos nån konkurrent. Mäklarvärlden ”knackade på” för att höra hemligheten bakom detta. Självklart fick vi en färsk kustprognos också på hur bomarknaden i västra Sverige mår. Häng med!

Peter Oskarsson

Peter Oskarsson heter byråns vd och ägare. Han börjar med att berätta vad han tror förklaringen till hans personalomsättning på noll procent beror på.

Först och främst handlar det om att vi alla är auktoriserade mäklare med lokal förankring, fantastisk kännedom om Västkusten och ett stort gemensamt intresse – att förmedla bostäder för och till våra kunder. Det gör att vi har koll på läget och är trygga med vad vi gör.

De som jobbar hos Peter Oskarsson får också jobba under devisen ”frihet under ansvar”. Peter Oskarsson förklarar att samtliga på byrån är införstådda med att man fokuserar på affären och att kakan ska fördelas rättvist mellan alla.

Det här sättet att jobba på gör att det aldrig blir något tjafs inbördes mellan mäklarna. På en del firmor – där mäklarna har fasta regioner – kan det bli konfliktfyllt mellan vilka adresser man jobbar på. Vi jobbar inte så utan här kan man följa sina kunder och dela sina kunder mellan varandra. Har någon på byrån semester så hjälper någon annan till. Och vice versa.

Gofab Fastighetsbyrå har sen start varit en marknadsledande fastighetsbyrå på Västkusten med över 200 år samlad erfarenhet av mäkleri.

Slår man ihop de registrerade åren hos de som jobbar här så blir det över 220 år. Detta är såklart en bank att plocka ur när vi har veckomöten och bollar värderingar och kommande försäljningar, säger Peter Oskarsson och förklarar vad han tror är en av orsakerna till den höga personalomsättningen i branschen.

Ett problem i branschen är att det kanske finns för många mäklare. I alla fall är det så i vår region. Jag vill att mina mäklare ska kunna livnära sig på yrket och jag vet att det finns en en grund för dem när de kommer till mig. Det är självklart att man måste ha en årslön som motsvarar arbetsinsatsen – och gällande detta upplever jag att det i branschen är alldeles för lätt att anställa en mäklare på provision och så får man se om mäklaren klarar sig eller inte. Och klarar mäklaren sig inte så är det inte hela världen utan då anställer man en ny. Den policyn förstår jag inte.

Peter Oskarsson säger att detta med att ingen slutar också är kundnytta.

År ut och år in så är det samma gäng som jobbar på Gofab och som följer kunderna. Vårt spekulantregister är därmed brett och vi har kontakter med köpare och säljare på alla nivåer, även utanför landets gränser.

Peter Oskarsson understryker dock att man är en traditionell mäklarbyrå. Man förmedlar bostäder och fastigheter i alla dess former i alla prisnivåer, både billiga och dyra men även villor med ett normalpris. Och det Gofab har till salu handlar i huvudsak om hus med hänförande utsikt och korta promenader till härliga bad. Det är boenden med uteplatser belägna på kuperade tomter med både gräsytor och berghällar. När det gäller lägenheterna har även de i regel fantastiska lägen en armlängd från havet med terrasser och inglasade uterum. Dessutom förmedlar man kommersiella fastigheter och tomter.

Vi har varit duktiga genom åren på att sälja mycket nyproduktion, allt från det stora villaområdet till den lilla bostadsrätten. Vi har sålt färdigbyggda bostäder samt varit med från start och sålt på ritning. Vi åtar oss förmedlingsuppdrag där vi är med ifrån start och som bollplank till ett projekt, till dess att vi har de köpare som uppskattar att bo i den nya bostaden. Det handlar om allt från arkitektritade styckhus med sjöbodar och bryggor till stora bostadsprojekt.

En annan faktor till Gofabs framgång är att man inte är knuten till någon kedja utan är fria och kan fatta egna beslut på ett snabbt sätt.

En styrka som egen är att man också kan välja samarbetspartners själv. Vi jobbar till exempel med de banker som vi tycker gagnar kunden. Vi har inget mer ihop med bankerna än att de vet om att vi finns och vi vet att de finns. Så vi samarbetar för kundens bästa.

När det gäller konkurrensen om kunderna är den som i övriga Sverige – stenhård. Gofabs tuffaste konkurrenter är kedjorna men Peter Oskarsson säger att konkurrens är bra och menar att om allt sköts bra så klarar man sig i konkurrensen med de andra företagen.

Det handlar bland annat om att vara uppfinningsrik och förbättra sin kvalitet och sin effektivitet om man ska ha en framtid. Konkurrensen gör att vi måste vara på tårna. Det är bra och vi måste fila på våra instrument hela tiden.

Kontoret på Tjörn.

Gofab startades 1990 av Peter Oskarsson far som heter Gunnar Oskarsson. Därav namnet Gofab ”Gunnar Oskarssons fastighets AB”. Peter Oskarsson själv började hos sin pappa 1992 och fick sin registrering något år efter det.

Jag köpte firman 2007 och äger och driver Gofab själv sedan dess. I dag är vi elva anställda fördelat på tre kontor på Västkusten. Två på öarna Tjörn och Orust och ett kontor på fastlandet i Stenungsund.

På sommaren har Gofab mycket kundkontakter. Det är bland annat människors som är på semester och som då sonderar marknaden. Dessa semesterfirare är inte konkreta kunder just då men kan bli det framöver.

Det är inte ovanligt att de som semestrat på till exempel Tjörn blir sugna på att köpa något där. Så många köpbeslut fattas under sommaren och realiseras sen under sensommaren. I slutet av augusti hör också många av sig och säger att de ska sälja sin bostad. Då drar även den processen igång, säger Peter Oskarsson som är glad för att våren nu står för dörren.

Vi är belägna bara några mil norr om Göteborg. Vi har många fritidsboende i vår region och just nu laddar man för att åka hit. En del har tagit beslut om att sälja sina bostäder medan andra har köpt och ska börja använda boendet för första gången. Så under denna årstid startar en febril aktivitet på den marknaden.

Peter Oskarsson säger också att våren startar tidigt i Bohuslän. Väldigt många vill köpa och ha sin bostad till påsk och då krävs det att affärerna gjorts tidigt på året.

Vi säljer ju både villor och fritidshus där fritidshusen har blivit mer än bara ett sommarhus. Man använder fritidshuset året runt och det känns som att den marknaden har smetat ut sig jämnare över året.

Den lugnaste perioden för Gofab är annars mellan december och januari. Det beror på att bomarknaden i stort då tar en paus.

Det gäller både för bostadsrätter och hus. Svenskarna har allt för mycket annat att stå i under denna tid. Det är mycket som ska ordnas inför jul. Så precis som i övriga landet vill inte folk här heller ha in spekulanter i sina bostäder kring jul– och nyårshelgerna.

En annan sak som skiljer Gofab från de kedjedrivna mäklarfirmorna i regionen är marknadsföringen. Sånt som rullas ut åt mäklarna på kedjorna från centralt håll i form av tv-reklam eller liknade måste Peter Oskarsson göra själv. Han förklarar vad som är bra med hans modell.

Som egen skräddarsyr jag marknadsföringen och talar om precis vilka vi är. Om vi till exempel ska kommunicera eller marknadsföra ett projekt eller en bostad vet vi vilka vi ska rikta oss åt. Vi gör det i de medier vi vill och i bland annonserar vi utanför kommunen och ibland innanför kommunen. Det som är viktigast är att vi inte är styrda över hur vi ska bearbeta marknaden utan att vi kan nå ut med våra erbjudanden till kunder och potentiella kunder precis på det sätt som vi vill – och vi vet ju också vad som är bäst just vid det aktuella tillfället.

Peter Oskarsson tips till andra i branschen som vill köra eget är att först och främst vilja det. Man måste vara säker på att man kommer gilla det och kan sälj.

För många människor är en bostadsaffär den största affären man gör i livet. Och som mäklare måste du tycka att det är spännande och roligt att få vara en del av detta och se till att allt fungerar för kunderna. Du måste tycka att det är kul när en kund gör en bra affär.

Sen menar Peter Oskarsson att om man ska lyckas som egen i mäklarbranschen måste man också noga välja sin marknad så att man förstår marknadsandelar och ser vad man kan ta där.

Man får heller inte glömma personalen. En ägare till en byrå är ingenting utan sin personal. Personalpolitiken är jätteviktig om man ska starta eget. Och här har som sagt mäklarbranschen en hel del att göra, inte minst när det gäller långsiktigheten. Personalen ska jobba lagom mycket och tjäna så mycket att det fungerar och motsvarar deras insats.

Han betonar att det tyvärr är det alldeles för lätt för företag i branschen i dag att anställa ett gäng mäklare på provision.

Många unga tycker att det verkar häftigt att jobba som mäklare men när de som nyutexaminerade blir anställda och ska klara sig på provision samtidigt som de ska generera pengar till bolaget, till sig själva och till ägaren går det åt skogen, såklart. Man måste ha klart för sig att om man ska starta eget så är det enormt mycket jobb i början – och särskilt när det gäller att få sin personal att bli självgående. Man kan ju inte bara säga att här är en telefon och här är din region, jobba! Självklart slutar den anställde inom kort då. Man måste som egen företagare förstå att det här är på riktigt och inte se mäklarna bara som provisionsmänniskor som springer runt utan de har också familjer och ska försörja sig och få en pension till slut.

När Peter Oskarsson blickar framåt tre år i tiden tror han att Gofab har två mäklare till på byrån. Man kommer också ha en ännu tydligare marknad mot det kommersiella – men i övrigt tror han att byrån kommer att vara som den är i dag.

Vi jobbar på och kaffebryggaren står där den står, haha. Men om jag blickar tillbaka ett år i tiden så tänkte jag att det här kommer att bli väldigt tungt. Jag trodde att pandemin skulle förstöra affärerna och tog kontakt med banken för att se vad jag kunde göra om jag blev tvungen att dra i handbromsen. Men det blev ju faktiskt precis tvärtom.

Peter Oskarsson säger med en lättnad att 2020 blev ett toppår.

Allt såldes. Det har varit budgivningar och full fart på alla håll och kanter. Rent affärsmässigt sett var 2020 ett kanonår. Men arbetsmässigt innebar detta att vi fick anpassa oss enormt mycket. En visning kunde hålla på i två hela dagar för att alla spekulanter skulle få möjlighet att titta. Men vi delade upp dem i små grupper så alla fick tid att kika runt. Så pandemin har varit en utmaning även om allt har fungerat väldigt bra.

Peter Oskarsson

Född: 1973.

Bor: Tjörn.

Familj: Sambo och två barn.

Fritidsintresse: Jakt och båtliv.

Bäst och sämst med Västkusten: Bästkusten, menar du? Allt är bra!

Drömboende: Villa med strandtomt och egen brygga.