Få ditt eget äventyr att bli av

Linda Åkerberg utnämndes 2019 till Årets Äventyrare för sin resa genom Sverige. Hon har bestigit toppar på 6000 meter, vandrat i Himalaya och fullföljt den 428 mil långa Pacific Crest Trail i USA. Som fotograf, skribent, föreläsare och färdledare är hon en av få som kan titulera sig professionell äventyrare. Linda driver även bloggen Wilderness Stories, med uppmaningen att våga satsa på det man tror på. BILD: Linda Åkerberg

Linda Åkerberg reste världen över i jakten på nya äventyr – tills hon hittade en perfekt utmaning hemma i Sverige. På fyra månader tog hon sig till fots, i kajak och på cykel 486 mil genom alla våra 25 landskap, från Smygehuk i Skåne upp till Treriksröset i nordligaste Lappland.

Här får vi följa med på Lindas resa genom väglös vildmark, uppför snöklädda fjällmassiv och över vågor på öppet hav. Vi får ta del av äventyrets utmaningar och höjdpunkter, men också lära känna personen bakom äventyret. Vad är drivkraften och hur gör man när ingenting går som planerat? Hur hanterar man sina rädslor och hur klarar man av att ta sig flera mil om dagen, månader i sträck?

Boken är också en berättelse om Sverige. Vi får följa med på en natur- och kulturhistorisk resa som ger en inblick i vårt lands natur och hur den omformats genom åren. Hur landet befolkades och hur människan kommit att påverka Sverige av idag. Detta är en bok för dig som vill inspireras till egna äventyr. Här finns mängder med tips på svenska destinationer och hur du går tillväga rent praktiskt för att få ditt eget äventyr att bli av. Men det är också en bok för dig som bara vill fascineras av vårt avlånga lands historia och magiska natur.

Hej Linda! Boken ser spännande ut! Vad fick dig att skriva den – och finns det nåt äventyrligt du inte skulle våga? Vad i så fall?
Tack snälla! Jag kom in på uteliv och äventyr 2015 och sedan dess har jag främst sökt mig utomlands. Med äventyret ville jag upptäcka Sverige och med boken hoppas jag kunna inspirera andra att göra detsamma! 

– Det finns absolut massa saker jag skulle tycka var läskigt, men för mig handlar äventyr mycket om att våga utmana mig själv och trotsa mina rädslor. Jag är bland annat fallrädd, vilket framkallas av hög höjd och/eller snabb fart. Att åka utför är till exempel inte riktigt min grej. Men jag gillar ju att utmana mig, så det är möjligt att jag tar mig an det också någon dag. Men en riktigt brant och smal offpistbacke har jag svårt att se framför mig att jag kommer ta mig an någon gång. Men vem vet…

Våra läsare är i huvudsak mäklare. Vad har du för tips till dem om de skulle bli sugna på äventyr?
Jag gissar att man som mäklare får resa runt en del till områden man inte brukar besöka. Varför inte passa på att även ta sig ut och upptäcka naturen i närområdet? Jag brukar använda mig av Lantmäteriets tjänst Min Karta (finns både som app och webbplats) om jag ska besöka ett nytt ställe. De har kartor över hela Sverige och genom att kika runt på området jag ska besöka, kan jag se om det ligger något naturreservat eller en vandringsstig i närheten. 

När det kommer till större äventyr är mitt främsta tips att bestämma sig – det brukar faktiskt vara det svåraste! Var lite hård mot dig själv och bestäm dig för en av alla de där sakerna du har satt upp på din bucketlist. Om det inkluderar en resa så börja med att boka den. Du kanske inte vet exakt hur du ska gå tillväga, eller hur du ska få ihop det idag. Men oftast är att bestämma sig det svåraste steget, har du väl gjort det, har allt det där runtomkring en tendens att falla på plats. . 

Vad är nästa grej för dig – nåt spännande på gång?
Det här året kommer jag att ta det lite ”lugnare”, men bland annat kommer jag att vandra Kungsleden och cykla S:t Olavsleden i sommar. Dessutom ska jag utbilda mig till fjälledare!

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 255 kr)

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast den 1 maj. Vi drar vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som ger ut denna bok?

1 Roos & Tegnér
X Natur & Kultur
2 Studentlitteratur

Fråga 2: Vilka jobbar på det fiktiva mäklarföretaget Fastighetsmäklarna ABC?

1 Ture och Beda
X Tjorven och Mysak
2 Janne och Didi

Fråga 3: Var är Fastighetsmäklarinspektionen belägen?

1 Västerås
X Örebro
2 Karlstad

*  *  *

Grattis Jesper Ådin!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Kunden har alltid fel ges ut av Roos & Tegnér (1). 2 Sex nummer av Mäklarvärlden kom ut förra året (X). 3 Talet 50 saknas och fullföljer talserien (2). Jesper Ådin heter vinnaren i vår förra tävling och han har vunnit boken ”Kunden har alltid fel” av Hasse Olsson (värde 255 kr).

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.