Priserna ökade två procent på både bostadsrätter och villor i mars.
Det visar Svensk mäklarstatistiks senaste siffror.

Bostadsrättspriserna ökade med en till två procent i alla redovisade områden senaste månaden. Det innebär att prisutvecklingen på årsbasis nu är uppe i sju procent för Stockholm och Göteborg, 12 procent i Malmö samt åtta procent i riket.

– Samtliga län visar prisökningar på årsbasis. De största hittar vi i Gotlands och Värmlands län med 33 respektive 28 procent, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett uttalande till sammanställningen.

Villapriserna fortsätter också uppåt, den senaste månaden med tre procent i Göteborg och två i Stockholm och Malmö. Där varierar årsökningen mellan 16 procent i Göteborg och 20 i Malmö.

– Årsutvecklingen i såväl riket som i storstadsområdena är rekord sedan vi började publicera statistik. Även samtliga län visar tvåsiffriga prisökningar på årsbasis.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Dessutom har det sålts rekordmånga bostäder i år. Bara i mars ökade bostadsrättsförsäljningen med 30 procent jämfört med mars i fjol, och villaförsäljningen med 15.

– Sammanlagt under årets första kvartal såldes det närmare 33 000 bostadsrätter och 12 000 villor, säger Hans Flink.

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen säger i en kommentar att mycket tyder på att årets andra kvartal går i samma riktning.

– I vår senaste prognos tror 65 procent av fastighetsmäklarna på stigande småhuspriser under aprill till och med juni.