En miljon av svenskarna bor på de 650 största gatorna i landet, och allra flest bor på Ringvägen i Stockholm.
Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån.

Ringvägen i Stockholm. BILD: Holger Ellgaard/Wikimedia commons

Var tredje person i Sverige bor på en gata med mellan 100 och 500 grannar. De stora gatorna finns i kommuner med stor befolkning i täta stadskärnor, som till exempel i Solna där 41 procent av befolkningen bor längs gator med fler än 1000 boende.

Allra flest bor det dock på Ringvägen i Stockholm – 5440 boende, vilket SCB konstaterar är fler än dubbelt så många som i hela Arjeplogs kommun. På andra plats kommer Rydsvägen i Linköping med 5136 boende.

Elva av topp 20 folktätaste gatorna ligger i Stockholms län. På en fjärdedel av alla gator i landet bor det överhuvudtaget ingen, vilket ofta handlar om industriområden eller icke folkbokförda på gårdar eller fritidshus på landsbygden.

Vanligaste gatan att bo på är Storgatan, som finns i 180 kommuner från Trelleborg i söder till Haparanda i norr med sammanlagt 55 360 boenden, och på andra plats kommer just Ringvägen som finns på ännu fler ställen, 205, men med ”bara” 32 771 boende.

Läs mer och se all statistik här.