Fastighetsbyrån har sammanställt statistik som visar att marknaden för stugor är hetare än på länge – och vilka län som är vinnare.

BILD: Fastighetsbyrån

Stugpriserna har gått upp med en fjärdedel på fem år, och med 18 procent bara det senaste året.

– Prisutvecklingen på fritidshus de senaste tolv månaderna är slående. Pandemin har ökat intresset för fritidshus i Sverige påtagligt och det gäller både sommarstugor och fjällboende. Det mesta tyder på att efterfrågan kommer att vara fortsatt stark under våren, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till siffrorna.

Det län som toppar listan är Jämtland som sett en uppgång på hela 91 procent på fem år. Östergötland har ökat med 70 procent och Blekinge med 63 procent.

Jämtland har ökat mest också det senaste året, 34 procent, följt av Västra Götaland på 26 och Jönköping och Skåne län som båda har sett prisökningar om 24 procent.

Dagens Industri rapporterar samtidigt att tiden det tar för att sälja ett fritidshus sjunkit i genomsnitt en vecka, från fyra till tre. Och priserna rusar i budgivningarna, berättar mäklare för tidningen – en stuga på Orust med utropspriset 8,6 miljoner gick för över tolv, och ett ensligt torp i en glänta värderades till två miljoner, lades på grund av intresse ut för tre och såldes till slut för fem.