I Castiglione di Sicilia, på Sicilien, kan hugade få tag i ett hus på Etnas sluttningar för en (1) euro, det vill säga tio svenska kronor.

Castiglione di Sicilia. BILD: Wikimedia commons

Staden hade i början av 1900-talet en befolkning på 14 000 personer, vilken i dag har krympt till 3000. Det innebär att en hel del hus står tomma, majoriteten i den äldsta delen.

Husen som slumpas för den symboliska summan är dock riktiga ruckel som det lär kosta en hel del att renovera, rapporterar CNN. Andra är i bättre skick och därmed dyrare, men inte heller de är anfäktade av några fantasipriser – från 40 000 kronor.

Det är borgmästaren Antonio Camarda som tagit sig an att fylla sin stad med nytt liv.

– Vi har ett enormt kulturarv att rädda, packat med historia. Över tid har många flyttat och lämnat efter sig ett gäng gamla pittoreska hus, vissa daterade så långt tillbaka som renässansen, säger han till kanalen.

Till skillnad från andra städer som gjort liknande utspel menar Antonio Camarda att de i Castiglione di Sicilia prissätter husen utifrån deras tillstånd.

– Vi har gjort en djupstudie och katalogiserat varje fastighet grundat på kartor och register, och de kommer att säljas till olika priser med början från en euro, säger han.

Minst 400 av fastigheterna betraktas vara i rimligt skick och kräva minimal renovering. Om en särskild byggnad väcker stort intresse kommer det att hållas auktion.

Haken för köparna är att de måste skaffa en försäkring, och att renoveringen måste vara klar inom tre år.