Mäklarna och makarna Erika och Johan Aspenberger på Husmanhagberg i Järfälla har ett Instagramkonto som heter Mäklarparet. Där lyfter de saker som hur man lyckas kombinera mäklaryrket med familjelivet.

Johan och Erika Aspenberger fångade namnet ”Mäklarparet” för över ett år sedan – men har sedan tvekat på hur de ska göra. Tanken väcktes då de började få alltfler förfrågningar på deras privata sociala sidor som de avböjde.

Vi började bygga upp kontot utan följare då ingen av oss är några hejare på sociala medier och vi kände oss inte riktigt bekväma. Men nu i höstas, i samband med att Erika deltog i podden ”Sveriges bästa mäklare” (lyssna gärna om vår tro på en sundare bransch och ledarskap i avsnitt 34), så bestämde vi oss för att öppna upp, säger de båda och berättar att sidan är till för alla kunder och andra människor som vill följa deras vardag som mäklarfamilj.

Det kommer att komma ännu mer reflekterande inlägg om branschen, mäkleri och ledarskap. Vi tänker mycket kring vår tillvaro och delar gärna med oss utav det. Vår sida särskiljer sig på så sätt att vi visar mycket som inte har med bostäder att göra utan mer runtomkring. Det syns tydligt att det pågår en föräldraledighet just nu och att Johans starka sida inte varit att dokumentera på kontoret men snart byter vi plats och då blir det nog skillnad. Följ oss gärna, men vi är under uppbyggnad.

Erika och Johan Aspenberger är ett glatt par som kompletterar varandra bra, med många saker på gång då de pysslar med deras hus i Solhem, lantställen, deras båt eller traskar i skogarna i Värmland. De värdesätter familj och vänner men har alltid jobbat mycket och befinner sig nu i en ny fas i livet. På något sätt får de alltid ihop det och de är väldigt stolta för allt de åstadkommit under de åren de hängt ihop.

En utav oss är lugnare och en mer drivande, det är viktiga egenskaper som får det att funka.

Johan Aspenberger har varit mäklare i 13 år och jobbade tidigare på kontoret i Nacka men flyttade till Järfälla 2017 och blev franchisetagare 2019. Erika Aspenberger har varit på samma kontor i tio år och blev franchisetagare 2016.

Vi har två kontor i kommunen och sitter på varsitt, ett måste tyckte vi då vi inte vill se varandra varje dag på jobbet utan faktiskt kunna komma hem och fråga: hur har din dag varit?

Ett par, det blev de under en middag på Escalier i Stockholm. Det var för sex år sedan och det efter att Erikas syster Maria, som då var mäklarassistent på Nacka kontoret och jobbade med Johan, tydligt förklarade för henne hur fin och bra kille han var.

Vi har många gånger sagt hur tacksamma vi är över att ha träffat varandra. Maria jobbar förövrigt i dag som mäklare med oss i Järfälla.

Johan började fundera redan under gymnasiet kring mäklaryrket då han kände ett starkt intresse över hur människor bor och för bostäders utformning. Erika blev mäklare av en slump, sökte egentligen arkitekt men kastade om ansökan i sista stund och har en bakgrund inom musik och teater.  

Jag kunde tänka mig, och kan nog fortfarande, att göra så mycket olika saker i livet. Ingenting är en omöjlighet och jag känner mig öppen för mycket. Däremot älskar jag mäklaryrket för att det handlar om så mycket mer än att förmedla bostäder. I grund och botten är det relationer vilket är det bästa vi vet, livet blir fattigt utan det. Vi kommer rakt in i människors liv, i både lyckliga och sorgliga stunder, och det är det som vi båda gillar. Att få möta så många livsöden och höra historier om människors liv, hem och framtid… det berikar och förgyller men kräver också en bred kompetens och en lyhördhet, säger Erika Aspenberger.

Båda jobbar mycket med hjärtat och är genuint intresserade och engagerade i kundernas situation, vilket syns på omdömen om de båda och de är glada att den tid de lägger ner ger det resultatet. I framtiden vill de fortsätta tro på att deras hantverk behövs, det är inte bara att sälja en bostad, det är så mycket mer och det krävs en respekt och en ödmjukhet för att skapa långsiktiga förtroenden och inte bara snabba affärer.

Den dagen vi ska börja jaga kunder och affärer dygnets alla timmar, då slutar vi. Till oss vänder man sig när man ska sälja sin bostad och vill ha en ärlig och trygg mäklare som hjälper till hela vägen och lite därtill, säger de båda.

Erika och Johan Aspenberger är småbarnsföräldrar och samtidigt franchisetagare där de delar på ägandet. Fördelen med det är att de verkligen förstår varandra i jobbet och kan ta stöd av varandra. I alla år har de jobbat oerhört mycket, vissa perioder ohälsosamt mycket, och de bestämde sig därför för att en av dem ska vara hemma på heltid med deras barn Sigrid då den tiden aldrig kommer tillbaka.

För oss har det varit viktigt att inte prioritera bort familjelivet. Det får bara inte vara så att det inte går att vara mäklare och ha familj.

Erika har därmed inte mäklat alls på ett år och nu byter de plats i mars då Johan går hem ett halvår. På kvällarna hemma har de suttit med delägarfrågor och bollat personal, välmående, utveckling och annat men som för dem blir fullt naturligt. Nackdelen är att det inte går att stänga av jobbet helt men utan att mäkla är det ändå väldigt stor skillnad upplever Erika och något de rekommenderar andra att våga göra.

Vi har själva valt detta och det är vår livsstil varenda dag, året om, och då måste du ha en passion för att orka. Det blir såklart en utmaning när vi har samma yrke och det kräver en extrem struktur för att kunna pussla ihop det. Många andra mäklare tackar ofta sin partner hemma för det stöd hen får för att kunna jobba som mäklare. Den uppbackningen finns ju av naturliga skäl inte hemma hos oss när vi båda är i samma sits. Men vi stöttar varandra, har en tydlig fördelning och växeldrar för att orka. Vår energi får vi genom vår fantastiska personal! Vill ni veta hur det går för oss när vi ska börja jobba båda två till hösten, då får ni följa oss på @mäklarparet

Erika och Johan Aspenberger har infört garantilön för mäklare som kommer tillbaka till kontoret efter föräldraledighet. Det hela började med ett grubbleri kring varför så många kvinnliga mäklare i deras omgivning slutade efter att de blivit mammor.

Det måste kunna gå att få vara mäklare även som småbarnsförälder så vi startade en föräldraledighetspolicy hos oss. Det betyder att du ska känna en trygghet i att både gå hem och komma tillbaka. De affärer du ger vidare under tiden du är hemma delar du med din kollega och när du är åter har du en garantilön de första månaderna. Du har en tydlig uppstartsplan och får alla leads under en begränsad period. Detta i kombination med stort stöd kring och dialog om jobbtider, familjescheman och andra tips för att få livet att fungera.

För Erika och Johan Aspenberger känns det självklart att prioritera deras redan befintliga anställda och det känns fullständigt omänskligt att komma tillbaka från en föräldraledighet med 0 kronor i lön. Det är inte många andra jobb som har så och de tror att det i sig skapar en stress som slår igenom mot kund och därmed kan resultera i att mäklaren väljer att avsluta sin anställning för att man inte orkar komma igång.

Kan vi ge garantilön till nya mäklare så kan vi göra det till våra befintliga anställda. Det är redan en berg- och dalbana att komma tillbaka efter att ha varit hemma och livets mest existentiella frågor har ställts på sin spets. Då behöver man snabbt komma in i verkligheten, hänga på sina kollegor på visningar och skapa affärer men veta att man kan betala sina räkningar och därmed våga åka med. Tryggheten att veta vad som kommer när man är åter tror vi är oerhört viktig och glöms lätt bort.

De har också lyft hur det funkar att vara mäklare hela livet – i alla faser man går igenom. Visionen som de brinner för är att man ska kunna vara ”mäklare genom livets olika faser” hos dem.

En typisk mäklare förr kunde vara en äldre man som sadlade om från en annan karriär. I dag ser det annorlunda ut då många är både yngre och framförallt en större mix av män och kvinnor. Det ställer andra krav på branschen som än i dag är förvånansvärt oreglerad och delvis omodern. Det krävs olika upplägg beroende på vilken fas du är i, en lyhördhet från ledare på kontoret och ett samspel däremellan.

Erika och Johan Aspenberger tycker att man ska vara snällare mot sig själv och förstå att det är okej att inte prestera på topp i alla skeden i livet, att det kanske snarare är en omöjlighet, men att man är precis lika värdefull och viktig för byrån ändå. Varje år ser Erika och Johan Aspenberger igenom kommande år med deras anställda och ber dem ta i beaktande hur privatlivet ser ut.

Vår bransch är så sifferfokuserad att vi ibland glömmer bort att det är människor det handlar om, inte omsättningsmaskiner. Där behövs det ett mjukare ledarskap och mer förståelse för att få det långsiktigt hållbart. Mår människor bra, är i balans, då omsätter de mer per automatik. Det finns de som jobbat i över 20 år på vårt kontor, de har helt andra önskemål och behov än de som jobbat i några år och är i början av karriären likväl som de som jobbat i tio år och är mitt i småbarnsåren. En mix av olika åldrar, kön och bakgrunder skapar en bra balans på kontoret och bidrar till erfarenhetsutbyten som gör att det finns någon som vandrat vägen innan och som det går att ta rygg på. Det är ett branschproblem att allt fler blir mer kortvariga som mäklare och det måste vi ändra på.

Mäklarparet är verksamma i Järfälla. Konkurrensen har blivit tuffare med åren men den största delen av marknaden har fortsatt med de mäklarfirmor som finns fysiskt med kontor i kommunen.

Vi är två aktörer som länge varit störst i kommunen, framförallt på villamarknaden, men nu börjar det breda ut sig något mer. Vårt kontor har funnits sedan 1967 i Järfälla och därmed har vi längst erfarenhet i kommunen och håller oss fortsatt stabila på marknaden. För oss är det viktigt att engagera oss i kommunen varpå sponsrar alltifrån idrottsklubbar till pensionärsföreningar och kulturliv.

I dagsläget består kontoret av en säljkoordinator och nio mäklare. En vanlig arbetsdag börjar ofta med träning för Erika Aspenberger för att sedan vara på kontoret omkring klockan åtta på morgonen. Johan Aspenberger är kvällsmänniska och kommer därför hellre in vid nio tiden.

Sedan har vi jobbat till kvällen, ofta sent och sällan hemma innan klockan 19, så har åren rullat på. Med barn blir det annorlunda och det började vi träna på innan hon kom och vi kommer då behöva turas om med hämtning/lämning samt ha ett par toksena kvällar vardera på kontoret.

Visningar varannan vecka är målet och barnvakt varannan vecka så de får familjetid och inte bara går om varandra. I dag skulle de hellre sluta tidigt varannan dag för att vara med Sigrid och sedan sätta sig och jobba senare på kvällen när hon sover.

Vi får varva helt enkelt och veta vilka tider vi har att förhålla oss till. Det kommer gå galant, hoppas vi, ni får väl återkomma till oss om några år och fråga hur det gick och hur vi gjorde. Då har vi facit.

På frågan vad den största skillnaden mellan att vara mäklare och franchisetagare är svarar de båda att vara mäklare är helt enkelt att bara behöva tänka på sig själv och sina affärer. Att vara franchisetagare är att tänka på alla andra och ha förmågan att lyfta blicken varje dag, tillsammans med sina affärer.

Det innebär mycket mer jobb om du ska fortsätta mäkla parallellt och kräver mer än många tror, därför ska man verkligen tänka efter innan då det är stor skillnad mot att bara mäkla. Mycket av det vi gör ser ingen att vi gör.

I dag är de totalt fyra delägare på kontoret i Järfälla. De befinner sig i ett generationsskifte som de får se vad det blir när det landar.

Om tre år är vi samma gäng fast fler mäklare och fler mäklarbebisar. Vi behöver bli fler för att klara av pågående och kommande föräldraledigheter – så finns det någon därute som vill byta så hör ni av er, vi hinner helt enkelt inte med att växa annars. För växa ska vi, det gynnar oss alla på kontoret då vi syns ännu mer och gör fler affärer i kommunen.

Mäklarparets tips till andra i mäklarbranschen som vill lyckas kombinera yrkeslivet med familjelivet är att våga kasta sig ut och tro på att det går.

Det är klart att det går! Så unika är vi inte, det är många som pusslar för att få ihop familjelivet. Det finns ju flera yrken där båda parters arbetstider krockar och befinner sig på tidpunkter då barnen inte är på förskola eller skola.

De säger också att oavsett om en eller två i familjen mäklar så är A och O att ha ett tydligt familjeschema där båda parter respekterar det och styr kunderna därefter.

Hellre sluta runt klockan 15, vara med barnen och åka tillbaka och ta ett kontrakt vid klockan 21 än att missa barnen och middagen för att skriva avtal klockan 17. Prioritera tiden rätt, effektivisera processer och turas om att börja tidigt/sluta sent och lägg in träningspass i kalendern för att orka. Planera en termin i taget och stryk helger du inte ska jobba. Prata också om förväntningar på er relation och även på jobbet. Och viktigast av allt, stäng av och koppla ned när du har semester. Du kommer aldrig sitta på ålderns höst och ångra att du inte jobbade lite mer.