Karin Hamberg tillträdde nyligen som ny vd för Blok i Sverige. Mäklarvärlden kollade med henne hur det kom sig att hon började jobba där och varför hon är intresserad av mäklarfrågor?

Karin Hamberg, vd Blok

Jag har alltid letat efter nya tekniska innovationer som kan förbättra existerade produkter, tjänster och branscher. Blok dök upp, inte när jag letade efter ett nytt jobb — utan när jag letade efter det bästa sättet att sälja min egna lägenhet på. Jag älskar möjligheterna som skapas med ny teknik, sen är bostadsaffären inte bara en av de största affärerna i en människas liv utan hemmet är också en plats som påverkar livet enormt. Denna kombination, möjligheten att få hjälpa människor hitta hem, med hjälp av ny teknologi, var verkligen vad jag inte kunde motstå med Blok.

Vad ser du mest fram emot med det nya jobbet?

Att tillsammans med teamet och teknologin göra en verklig stor förändring och förbättring kring hur bostäder köps och säljs! Och att få hemnetknarka på arbetstid. 

Vad har du gjort tidigare och vad tar du med dig från dessa platser till vd-jobbet?

Jag jobbade några år med marknadsföring i New York och Tokyo innan jag återvände till Stockholm och hoppade tidigt på Tipser, ett svenskt tech startup inom e-handel. Det var en otroligt spännande resa, vi växte extremt mycket under åren jag var där och lanserade tjänsten på flera nya marknader. Sen kom jag in som marknadschef på Blok och hann ha den rollen i fem månader innan jag tog över som vd. Jag är van att jobba i ett högt tempo där produkt, arbetssätt och mål kan ändras från ena dagen till den andra vilket jag bär med mig till Blok. Även vikten av att testa saker! 

Vilka är Blok Sverige och på vilket sätt ska du leda företaget vidare?

Vi är ett techbolag som vill skapa en hållbar förbättring på bostadsmarknaden. Vi strävar efter att hela tiden hitta nya lösningar på existerande problem med hjälp av teknologi och plocka det som redan fungerar väldigt bra i traditionell fastighetsförmedling. Som team jobbar vi väldigt sammanlänkat men där alla är experter inom sitt område, så vill jag att vi fortsätter. I den tillväxtfas vi är i nu tror jag på en platt organisation där det finns obegränsade möjligheter för alla anställda att utveckla sig själva och bolaget. 

Hur ska du förändra Blok? Planer på att växa?

Med lanseringen av vår nya köptjänst Scout tar vi ett större ägandeskap av hela köp- och säljprocessen och vi tittar hela tiden på hur vi kan förändra och förbättra både produkten och hur vi jobbar med den. Vi har infört en enkel regel som ska vägleda alla beslut och det är att ställa frågan “blir det här bättre för kunden?” är svaret ja så testar vi idéen, är svaret nej får den jobbas om. Sverige har fått fungera ganska mycket som en testmarknad för att sätta grunden i hur vi sen kommer att lansera på nya marknader i resten av Europa. 

Vilken är mäklarbranschens största utmaning?

Lagen ligger efter vilket skapar begränsningar. Ett exempel är hur ett förmedlingsuppdrag behöver skrivas under förhand, på papper med penna, när digitala signeringar med Bank ID är en mycket säkrare lösning. Även arbetsvillkoren för fastighetsmäklare vill vi förbättra, hos oss blir alla delägare, har alla fast lön, och vi alla jobbar mot samma mål. 

Varför ska man välja Blok och inte någon annan mäklarfirma?

Med Blok väljer du ett helt team istället för en individ att ta hand hela bostadsaffären, och ett team vars enda mål är att göra kunden nöjd. Processen är uppdelad men varje del är lika viktig. Jobbar man fokuserat med en sak, till exempel budgivningar, så blir man väldigt snabbt väldigt duktig på det. Med denna uppdelning blir alla verkligen experter på sin del vilket blir bättre för kunden. Sen har vi vår nya köptjänst Scout som ger tillgång till alla bostadsrätter i hela Stockholm, helt utanför den öppna marknaden, vilket ökar sannolikheten för köpare att verkligen hitta sitt drömhem! I dessa affärer är det gratis för säljaren då köparen betalar arvodet. 

Tre snabba med Karin Hamberg:

Nämn tre saker man kanske inte vet om dig? Jag har bott i 19 hem i fem olika länder, kan bara laga japansk mat, har vunnit SM guld och EM brons i cheerleading.

Vad skulle du göra om du fick full lön i ett år utan att behöva jobba? Precis innan jag började på Blok tog jag ett år tjänstledigt, flyttade ut på landet för att skriva, yoga och dricka vin. Kan absolut tänka mig ett till sådant år, denna gång kanske i Frankrike? 

Hur ser ditt drömboende ut? Det har ett kök för stora middagar, ett vardagsrum fullt av böcker och antikviteter, ett avskalat sovrum, en utsikt man aldrig tröttnar på, och ett stort badkar att tillbringa timmar i!