Fastighetsmäklarförbundet vill se högre krav på utbildningarna innan den nya fastighetsmäklarlagen väntas träda i kraft 1 juli.
Det säger vd:n Jenny Stenberg i ett uttalande.

Jenny Stenberg, vd. BILD: Fastighetsmäklarförbundet

– Ska vi kunna höja mäklarnas anseende och ge dem de bästa förutsättningarna för att lyckas i yrket behöver vi högre utbildningskrav nu.

Förbundet har länge efterlyst höjda krav och välkomnade den översyn av utbildningarna FMI inledde i höstas. Det FMF vill se nu är att utbildningen ska vara obligatorisk i tre år med en långpraktik uppdelad i två perioder, också den obligatorisk.

– Dessa bitar är mest kritiska, anser vi. Om vi ska kunna förbättra anseendet, få en än mer seriös bransch och bättre rustade mäklare som klarar av yrket på ett bättre sätt, måste vi bli hårdare när det kommer till utbildning. För oss är det en självklarhet, säger Jenny Stenberg och ordföranden Johan Linde samstämt.

De vill alltså se att kraven är på plats innan nya lagen kommer.

– Vi skulle gärna se att man får in utbildningsändringarna så snart som möjligt. Branschen går väldigt bra nu och det är allt fler som söker sig till yrket. Det är såklart roligt, men för att lyckas i det långa loppet behöver vi finjustera utbildningen. Vi välkomnar högre krav och vi gör det nu.

KÄLLA: Fastighetsmäklarförbundet