Nästan dubbelt så många bostadsrättsägare oroar sig för sin förenings ekonomi jämfört med för ett år sedan – innan pandemin. Det visar Sveriges Bostadsrättscentrums nya rapport.

Det handlar om en ökning från 13 till 24 procent. Av dessa är det flest som bekymrar sig för oförutsedda kostnader, 46 procent, och därpå avgiftshöjningar och att styrelsen saknar tillräcklig kompetens och prioriterar fel.

KÄLLA: SBC

– Vi är stolta över att kunna presentera Sveriges Bostadsrättsrapport för fjärde året i rad. Efter ett minst sagt skakigt år är det inte så konstigt att oron för föreningens ekonomin stigit bland landets bostadsrättsägare, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC, i en kommentar till undersökningen.

Rapporten visar också att 32 procent av de tillfrågades brf:er i någon utsträckning drabbats av pandemin under året, men trots detta är bara en av tio orolig för hur verksamheten ska fungera i år. Den största orsaken till oro är om kommersiella hyresgäster ska tvingas stänga, vilket sannolikt knyter an till frågan om föreningens ekonomi.

Majoriteten av bostadsrättsägarna har dock överhuvudtaget ingen kunskap om ekonomin i brf:en.

– Många har bra koll på föreningens ekonomi i samband med ett bostadsköp, men sällan efteråt. Som bostadsrättsägare gäller det att hålla koll och förstå föreningens ekonomi, då dess lån kan bidra till stora förändringar vid eventuella ränteökningar, säger Markus Pålsson i rapporten.

Läs hela rapporten här.