BILD: Wikimedia Commons

När SBAB:s Mäklarbarometer spådde första kvartalet blev bedömningen att efterfrågan på framför allt villor och radhus ökar kraftigt i storstadsregionerna. Så många som åtta av tio fastighetsmäklare i Stockholm tror på en ökning, medan drygt sex av tio tror detsamma i Göteborg och Malmö.

Detta sannolikt då våren normalt sett innebär att fler intresserar sig för att flytta efter låg vinteraktivitet.

– Om den trenden håller i sig kommer det att krävas ett kraftigt tillskott av småhus på marknaden för att mätta efterfrågan, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Samtidigt rapporterar Svenska Dagbladet att villapriserna redan ökat med 1,4 miljoner de senaste 36 månaderna i Storstockholm. Det är Nacka som leder prisutvecklingen, och SvD har pratat med mäklaren Carina Norrbom på Skandiamäklarna i kommunen.

– Förut var tio miljoner den magiska gränsen för många köpare, men nu är den ett par miljoner högre. Kunderna ringer så fort jag lägger ut ett nytt villaobjekt, säger hon till tidningen.

Riks ligger snittpriset för en villa nu på 3,7 miljoner jämfört med 3,1 för ett och ett halvt år sedan, en ökning med 21 procent.

– Det är hela årslöner i värdestegringar på vanliga villor i delar av landet, säger Svensk Mäklarstatistiks Per-Arne Sandegren.