En pool i villaträdgården höjer värdet på huset med i genomsnitt 3,45 procent. Det må inte låta mycket för världen men beroende på var i landet man bor kan det handla om 249 000 kronor, och i Storstockholm ännu mer med 3,49 procent eller 319 000 kronor.

Det är Booli som tagit fram siffrorna baserat på faktiska försäljningar och statistiska värderingar.

– Vi vill skapa ett beslutsstöd för villaägare eftersom en pool är en stor investering. Nu vet vi att de som installerar pool får tillbaka investeringen vid en eventuell försäljning. Det är en trygghet inför framtiden, säger Christopher Madsen, utvecklare och analytiker på Booli, i en kommentar.

De tittade på sammanlagt 3415 sålda hus med pool.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.