Jakten på större i och med pandemin, samt låga boräntor, har drivit upp priserna på bostadsmarknaden. Och när det sker ökar lånebehovet.

TT har pratat med Swedbanks privatekonom Arturo Arques som säger att fler kan få problem med att få ihop det om priserna fortsätter att stiga.

– Prisuppgångarna börjar komma upp på sådana nivåer att risken är att fler får se sina bostadsdrömmar grusar för att man inte klarar kreditprövningen hos banken.

Tuffast är det för ensamstående med barn och unga förstagångsköpare – men även sambos med barn i hus har en skuldkvot som kvalificerar för utökad amortering.

– Det handlar om ett antal tusenlappar extra i amortering och kan bli skillnaden mellan att köpa och inte köpa, säger Arturo Arques till TT.

Den som köper en bostad i dag lägger ungefär en fjärdedel av sin disponibla inkomst på boendet, visar Swedbanks boindex, men det ser olika ut i olika delar av landet.

– Andelen av den disponibla inkomsten som behöver läggas på boendet kan vara dubbelt så mycket om du bor i Stockholm och är ensamstående.